Οι 4 συστημικές τράπεζες ανοίγουν τις κάνουλες μόνο για ημέτερους, γνωστούς και φίλους (από τα παλιά)!

0
44

Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το τοπίο στην εγχώρια τραπεζική αγορά, στην οποία κυριαρχούν οι 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες αφού γλύτωσαν το κλείσιμο ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τεράστια ποσά του Έλληνα φορολογούμενου και αφού έχουν απαλλαγεί από το μεγαλύτερο όγκο των κόκκινων δανείων, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης δικό τους, σήμερα, με ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, δυστυχώς δεν ανοίγουν παρά σε ελάχιστους τα ταμεία τους

Είναι πραγματικά τραγικό για τη χώρα, εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στο στενό κύκλο των μεγάλων και ισχυρών εταιρειών, να μη μπορούν να βρουν ανταπόκριση από τις τράπεζες. Και όταν επιτέλους γίνει το πρώτο ουσιαστικό ραντεβού, να διαπιστώνουν την απίστευτη κωλυσιεργία και ένα… βουνό από δικαιολογητικά και δικαιολογίες ότι δεν είναι και τόσο “επιλέξιμη” η επένδυση, (την οποία μάλιστα κάποιες διαφημίζουν κιόλας!), με απλά λόγια να βρίσκουν απρόθυμες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε απόγνωση χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Μιλάμε για μία κατάσταση τραγική, που φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες και χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται και ρευστότητα και κεφάλαια για συγκεκριμένες νέες επενδύσεις, προκειμένου να σταθούν όρθιες σε αυτή την δυσμενή συγκυρία, αλλά αντιμετωπίζουν εχθρικό περιβάλλον στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν γίνει αρχικά δεκτό προς εξέταση το αίτημα.

Γιατί, στη συνέχεια έχουν την οδύσσεια των επιτροπών και παραεπιτροπών, που θεωρούν ότι έχουν το… δικαίωμα να ταλαιπωρούν επί μήνες και χρόνια (!) την κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, μέχρι να υπάρξει μία απάντηση. Η οποία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, για να μην πω καθολικό και…αδικήσω κάποια τράπεζα ή κάποιους πράγματι ευσυνείδητους υπαλλήλους, είναι απορριπτική!

Tο συγκριτικό πλεονέκτημα των μικρών και ευέλικτων τραπεζών: Η ραγδαία αναπτυσσόμενη Optima και το στοίχημα με την Παγκρήτια! Το μείζον ζήτημα με την Attica bank

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, μία νέα τράπεζα, μικρή και ευέλικτη συνάμα τράπεζα, έχει πολύ μεγάλο χώρο για να δραστηριοποιηθεί και αποκτήσει υγιή πελατεία, αυξάνοντας τα μεγέθη της γρήγορα και συμβάλλοντας σε ανυπολόγιστο βαθμό στο θέμα της ανάπτυξης, δια της χρηματοδότησης επενδύσεων και της βιωσιμότητας, ταυτόχρονα δε και της επέκτασης χιλιάδων μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων

Υπάρχουν τέτοιες τράπεζες σήμερα; Η Optima του ομίλου Βαρδινογιάννη, πολύ γρήγορα απέκτησε μερίδια στην αγορά, στηριζόμενη όχι μόνο στις πλάτες των ισχυρών οικονομικά ιδιοκτητών της, αλλά και στην υποδοχή, γρήγορη εξέταση φακέλου και άμεσες χρηματοδοτήσεις, μετά την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων της αιτούμενης επιχείρησης.

Αυτή η στρατηγική έδωσε μεγάλο αέρα στην επέκτασή της και στην καθιέρωσή της στην τραπεζική αγορά, ενώ και οι χρηματοδοτήσεις εξαγοράς μεγάλων πακέτων εισηγμένων εταιρειών από τρίτους, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο status και την φερεγγυότητά της

Εντυπωσιακή η κερδοφορία του 2021 που ανακοίνωσε η Optima bank, μόλις από τον 2ο χρόνο λειτουργίας της στα 16,75 εκ. ευρώ μετά από φόρους.

Η συμμετοχή της τράπεζας στο σχήμα αναδοχής όλων των δημόσιων προσφορών το 2021 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η δυναμική παρουσία της στην αγορά εταιρικών ομολόγων και παραγώγων, καθώς και η ευελιξία και η ταχύτητα εξέτασης αιτημάτων από επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και μεγέθους, έφεραν αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα.

Στα ίδια περίπου χνάρια βαδίζει και η Παγκρήτια, που μεγαλώνει γρήγορα πλέον, αποκτώντας και την τράπεζα Χανίων και κυρίως το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα.

Η επιτυχία της εν εξελίξει αύξησης κεφαλαίου των 100 εκατ.ευρώ, στο βαθμό που θα επιτευχθεί και τα κεφάλαια εξασφαλιστούν, θα είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της και την ανάπτυξή της, ώστε να υποδεχτεί με επιτυχία τα αιτήματα χρηματοδότησης, τα οποία σαφώς θα πολλαπλασιαστούν λόγω πολλαπλασιασμού του δικτύου της

Όσο για την Attica Bank, θα πρέπει πρώτα να σταθεί στα πόδια της και στη συνέχεια να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο. Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της, καθώς η κακοδαιμονία της, με πολλούς υπαίτιους – κυβερνήσεις, κόμματα, Τράπεζα Ελλάδος, διοικήσεις της, ΤΣΜΕΔΕ πριν και ΤΜΕΔΕ τώρα, Elligton ως “στρατηγικός επενδυτής”, αλλά και ΤΧΣ εδώ και κάποιους μήνες – δεν έχει τελειωμό

Αρκούν οι τράπεζες αυτές; Όχι είναι η απάντηση! Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πρόθυμα ξένα και ελληνικά κεφάλαια

Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Αρκούν αυτές οι μικρές τράπεζες να σηκώσουν το βάρος ανάταξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας και στήριξης χιλιάδων μικρομεσαίων, αλλά και μεγαλύτερων εταιρειών, παλαιών και νεότερων, που θέλουν να επενδύσουν, προσφέροντας θέσεις εργασίας, πλούτο στην οικονομία και συμμετέχοντας στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Σαφώς και όχι. Αλλά, δεν υπάρχουν πρόθυμα ελληνικά κεφάλαια, ούτε ξένα και όσα έρχονται, τα στρέφουμε σε άλλες κατηγορίες πιο hot επενδύσεων, που υπόσχονται γρήγορα κέρδη και ασφαλή.

Έχει δίκιο μάλιστα τραπεζικός παράγων που χθες έτυχε να συνομιλήσουμε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τις συμφωνίες Ελλάδας-Σ. Αραβίας, που έλεγε “γιατί δεν ωθούμε τους Άραβες να δημιουργήσουν μία τράπεζα,με μειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου και 2-3 ισχυρών οικονομικά ομίλων”. Αλλά, ας δούμε πρώτα τα πρώτα πετροδολλάρια και έχει ο …Αλάχ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here