“Δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα μετάλλαξη στο προσεχές μέλλον”

0
36

Τα επιστημονικά νέα σχετικά με την πανδημία ανέλυσαν 12 κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές στην δεύτερη εκδήλωση της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ για τον κορονοϊό.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη, καθώς στο ένα αναλύθηκε η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και η επέλαση της Ομικρον και της Ομικρον 2 ενώ στο άλλο οι ειδικοί εξειδικεύτηκαν κυρίως στις παρενέργειες που προκαλεί η νόσος αλλά και στις παθήσεις που επιβαρύνουν τη νόσηση.

Συντονιστής ήταν ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αν και δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη παρουσίαση, σχολίασε τα περισσότερα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο συνέδριο.

“O αγώνας δίνεται με το δευτερόλεπτο, όχι με το λεπτό”

Οπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, “ο αγώνας για την επιστημονική κοινότητα δίνεται με το δευτερόλεπτο και όχι με το λεπτό”, ενώ μοιράστηκε και τις πιο δυνατές και συνάμα σκληρές εικόνες που του έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό από τη μάχες που δίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

“Οι εικόνες που μου έχουν μείνει στο μυαλό είναι κυρίως οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύτηκαν. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από μία έγκυο γυναίκα να «παλεύει» με τον κοροναϊό στη ΜΕΘ, πόσω μάλλον όταν βλέπουμε εγκύες που τους παίρνουν το παιδί”, ανέφερε ο καθηγητής.

Πιθανή νέα παραλλαγή στο μέλλον

Επανερχόμενος στην πανδημία, ο καθηγητής τόνισε πως είναι πιθανή μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού  στο μέλλον. Οπως επισήμανε τα δεδομένα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα. “Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό”, ανέφερε.

Τέταρτη δόση

Ο Τσιόδρας μίλησε αναλυτικά και για την τέταρτη δόση, ενώ θέση στο ζήτημα πήραν και άλλοι ειδικοί που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Ειδικότερα, την αρχή έκανε η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, η οποία αποκάλυψε πως σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τέταρτη δόση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

“Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών” ανέφερε η κα. Λάγιου ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση “δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά”.

Οσον αφορά στα παιδιά, διευκρίνισε πως η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

“Οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό”, ανέφερε ο Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτική ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για 4η δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε πως “ακόμη και αν υπάρχει 100% εμβολιασμός, οι άνθρωποι που θα είναι στη ΜΕΘ θα είναι εμβολιασμένοι. Γι΄αυτό ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, επειδή έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων“.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο: “Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση”.

Ποιοι ασθενείς είναι πιο καλά προφυλαγμένοι από το να κολλήσουν ξανά

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε και το πόσο κινδυνεύουν να επαναμολυνθούν όσοι ήδη έχουν περάσει ήδη κοροναϊό: “Φαίνεται πως αυτοί που έχουν περάσει τη νόσο και έχουν κάνει δύο δόσεις ή όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις και έχουν περάσει τη νόσο έχουν ψηλή προστασία από το να κολλήσουν ξανά αλλά και ίσως από long covid”.

“Νωρίς να καταργήσουμε τις μάσκες στα σχολεία”

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά είπε: “Στα σχολεία οι μάσκες μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Η τάση είναι να ελευθερώσουμε τα παιδιά από τις μάσκες. Ολοι προσδοκούμε πως θα έχουμε βελτίωση στο μέλλον. Προσωρινά πάντως θα τις κρατήσουμε και από το φθινόπωρο ίσως το έδαφος είναι πιο προετοιμασμένο για να προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων”.

O Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι καταγράφεται σαφής αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Ομικρον 2, και τις τελευταίες ημέρες και μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες στη χώρα μας. Είπε ακόμη ότι ίσως εκδηλωθεί «πλατό» τις επόμενες ημέρες, δηλαδή τα κρούσματα να φτάσουν σε ένα υψηλό μεν αλλά σταθερό επίπεδο.

Ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, κ. Δημήτρης Παρασκευής τόνισε από την πλευρά του ότι η αύξηση συσχετίζεται με την ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον 2, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πλέον ο ιός μπορεί να εξελίσσεται και να μολύνει τους πολίτες ακόμη και με τριπλό εμβολιασμό τους. “Οσοι καταλήγουν πλέον είναι μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που είναι απολύτως ενδεικτικό της ηπιότητας της covid στους νεότερους που έχουν θωρακιστεί”».

“Δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Είμαστε όμως αισιόδοξοι αλλά και επιφυλακτικοί ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε από την ελαφρά μείωση που παρατηρούνται στα κρούσματα. Μακάρι η μη εκθετική αύξηση στα κρούσματα να οδηγήσει και σε λιγότερο νοσηλείες το επόμενο διάστημα. Οσο ο ιός κυκλοφορεί είναι πιθανές νέες παραλλαγές του κοροναϊού. Και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής κρίσης εκεί, είναι αναμενόμενες νέες μεταλλάξεις»”, ανέφερε η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κυρία Παγώνα Λάγιου.

Η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Αναστασία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στις αντιικές θεραπείες, τα μονοκλωνικά αντισώματα, που τέθηκαν γρήγορα εκτός μάχης λόγω της Omicron, και τα αντιϊικά χάπια. Το μόνο μονοκλωνικό που θα είναι διαθέσιμο από τον επόμενο μήνα είναι της Astra Ζeneca, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων ασθενών.

Η ενδοφλέβια χορήγηση ρεμδεσιβίρη χορηγείται πλέον για τρεις ημέρες σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 όπως άλλες θεραπείες στο νοσοκομείο χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει νοσηλευόμενος.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here