Δημιουργία μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Χαϊδάρι

0
1484

Έμπρακτη κίνηση με στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, κάνει ο Δήμος Χαϊδαρίου, με την ανακοίνωση της πρόθεσής της να δημιουργήσει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Όπως τονίζει η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου, «με μεγάλη χαρά, αίσθημα χρέους και τιμής, σε εκείνους που έπεσαν για τη λευτεριά από ξένους και ντόπιους δυνάστες, ανακοινώνει την προσπάθεια να ξανασυσταθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας, το μαρτυρικό Χαϊδάρι.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα εγκαίνια του νέου Μουσείου ευελπιστούμε να συμπέσουν με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των 200 εκτελεσμένων του Μπλόκ 15 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την 1η Μάη».

Ακολούθως η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι: «Επιδιώκουμε, η δημιουργία του Μουσείου να αποτελέσει υπόθεση κάθε Χαϊδαριώτη, όπως υπόθεση όλου του λαού μας έγινε ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1940-1944. Ο αγώνας που έκανε η Εθνική Αντίσταση ήταν αγώνας παλλαϊκός και δίκαιος, πολύ σπουδαία παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Σε αυτή την πάλη, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας αναδείχθηκαν μέσα από τη φλόγα του κινήματος, σε ηρωικές μορφές του αγώνα κατά των Γερμανών, των Εγγλέζων και αργότερα των ντόπιων αστικών Κυβερνήσεων που αιματοκύλησαν την Αθήνα και κατέπνιξαν το απελευθερωτικό κίνημα.

Στην Εθνική Αντίσταση, κορμός και εμψυχωτής της, ήταν οι Κομμουνιστές. Ταυτόχρονα,αυτός ο δίκαιος αγώνας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πήρε πολύ μαζικά χαρακτηριστικά, κυριολεκτικά «αγκάλιασε» ολόκληρο το λαό, συμμετέχοντας σε αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες απλοί προοδευτικοί άνθρωποι όλων των ηλικιών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Τέλος, ο Δήμος επισημαίνει πως: «Στη σημερινή εποχή, που παραχαράσσεται η σύγχρονη ιστορία των αγώνων του λαού μας, που συκοφαντούνται οι αγώνες και διαστρεβλώνεται ο ρόλος, ο σκοπός και ο στόχος του ΕΑΜικού κινήματος, αυτό το εγχείρημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Έχουμε ηθική υποχρέωση στους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, που έδωσαν αυτόν τον αγώνα, μερικοί δίνοντας και τη ζωή τους για να μη σβήσει η μνήμη τους, να μεταλαμπαδεύσουμε την πείρα των αγώνων τους, να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια.

Η συγκέντρωση του ιστορικού πολιτικού υλικού, που έχει βεβαίως τεράστια συναισθηματική αξία για του απόγονους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μπορεί να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην κοινωνία του Χαϊδαρίου και στο νέο μουσείο.

Το νέο Μουσείο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους και βασανισμένους του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και του Μπλοκ 15, θέλουμε μέσα από το μουσείο να σμίξουμε ξανά συντρόφους και αγωνιστές μέσα από τα εκθέματά τους, να αναδείξουμε το πείσμα τους και το δίκαιο αγώνα τους, τον απαράμιλλο ηρωισμό, να εμπνεύσουμε το λαό μας για τους νέους αγώνες που θα έρθουν».

Επικοινωνία – Τρόποι παράδοσης υλικών
Ο Δήμος Χαϊδαρίου δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τους τρόπους συλλογής αρχειακού υλικού και για κάθε σχετικό ζήτημα (τεκμηρίωση, αντίγραφα, κλπ) και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τα πληροφορηθεί με επικοινωνίαστα τηλέφωνα 2132047342 (τηλ. Γραφείου Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου) και στο 2132047216 (γραμματεία Αντιδημάρχου), από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες από 10 π.μ. έως 2 μ.μ., αλλά και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: d.haidari2014@gmail.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here