Επικοινωνία Ερντογάν- Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας

0
38

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι τόνισε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι μετέφερε στις διμερείς συνομιλίες εκεί τις «αποτελεσματικές» διπλωματικές προσπάθειες που έχει κάνει η Τουρκία, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «κατανόηση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέσσερα από τα έξι θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα της απόσυρσης του Κιέβου από το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ αλλά και την αποδοχή της ρωσικής ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Ουκρανίας.

«Ο Ζελένσκι επίσης το παραδέχθηκε. Τα ρωσικά είναι μια γλώσσα που ομιλείται σχεδόν παντού στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε σε αυτό το σημείο», είπε ο Ερντογάν.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ζελένσκι πως θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα σε περίπτωση που βρεθεί συμβιβασμός με την Μόσχα, ο Ερντογάν σχολίασε ότι δείχνουν μια «έξυπνη ηγεσία».

Για την επικείμενη συνομιλία του με τον πρόεδρο Πούτιν, τόνισε ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να κάνει μια «αξιοπρεπή έξοδο» και πως θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και πρόσθεσε ότι «Από την άλλη, εμείς (Τουρκία) σίγουρα θεωρούμε τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στην Βουλή θα μιλήσει ο Ζελένσκι – Τηλεφωνική επικοινωνία με Κ. Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίαςθα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here