Sell in May and go away: Ηχηρό σινιάλο ύφεσης στέλνει η Wall Street

0
32

Αυτή η άνοιξη σηματοδότησε το ξύπνημα μιας πεινασμένης αρκούδας που βρισκόταν για πολλά χρόνια σε λήθαργο. Δεν αναφερόμαστε στη ρωσική, αλλά σε μια ακόμη πιο τρομακτική και ασταμάτητη αρκούδα της οποίας η κτηνωδία δεν κατευνάζεται πλέον με “ηρεμιστικά” νομισματικά όπλα.

Η bear market έχει επίσημα αρχίσει, και η χαοτική εικόνα της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνει αυτό που κάποιοι προειδοποιήσαμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Μόνο την Τρίτη ο S&P βούτηξε σχεδόν 4% (!) χάνοντας κρίσιμα στήριγματα και “τυπώνοντας” ένα εξαιρετικά δυσοίωνο (bearish) μοτίβο.

Είναι πλέον βέβαιο πως βρισκόμαστε σε distribution phase (φάση διανομής) και άρα η bear market έχει ήδη αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα δούμε ίσως κάποιο ανοδικό ξέσπασμα (ή μάλλον τίναγμα “ψόφιας γάτας”) προτού αποχαιρετήσουμε την άνοιξη.

Για την ακρίβεια όσο σίγουροι ήμασταν ένα χρόνο πριν πως οδεύουμε σε ύφεση (και κραχ) λόγω πληθωριστικού ντόμινο, άλλο τόσο πεπεισμένοι είμαστε πως η μακροβιότερη bull market στην ιστορία των αγορών θα δώσει ένα “κύκνειο άσμα” πριν το τέλος. Διότι οι όμορφες bull market, όμορφα καίγονται.

Όμως μην περιμένετε θαύματα (όσοι bagholders ξεμείνατε να κρατάτε μετοχές, κρυπτονομίσματα και κάθε είδους risk assets). Αν υπάρξει ράλι, θα είναι σύντομο και όχι ιδιαίτερα γενναιόδωρο. Κοινώς ό,τι αρπάξει κανένας. Διότι αν πράγματι βρισκόμαστε σε distribuion phase (και όλα αυτό δείχνουν), τότε οι όποιες άνοδοι θα είναι εντός ελεγχόμενων ορίων, με την μακροπρόθεσμη τάση να είναι φυσικά καθοδική για το επόμενο έτος.

Η Fed έχει πατήσει το κουμπί, και δεν υπάρχει γυρισμός από αυτό. Δεν έχει σημασία αν θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αμφιβάλλουμε ότι μπορεί πλέον (ή ότι θέλει κιόλας), όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις. Ο πληθωρισμός εξάλλου ήταν το εργαλείο. Το μέσο για το γκράντε οικονομικό reset, τον “κατακλυσμό” που θα επανεκκινήσει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, στην αυγή μιας αμιγώς ψηφιακής εποχής συναλλαγών (CBDC).

Ό,τι κι αν γίνει με τον πληθωρισμό (τον οποίο δηλαδή θα πληρώσουμε με αίμα), η διαδικασία επιτοκίων-ύφεσης είναι μη αναστρέψιμη. Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν την επιλογή τους. Την κάκιστη επιλογή τους φυσικά, όπως σχολιάζουν και παραδέχονται πλέον όχι μόνο κάτι κακούληδες συντάκτες της Αξίας, αλλά η πλειοψηφία των οικονομικών παραγόντων του πλανήτη. Βέβαια η Fed ξέρει τι κάνει… ή μάλλον για ποιους το κάνει.

Όπως και να έχει, το κουμπί πατήθηκε. Η Fed επέλεξε ύφεση (αύξηση επιτοκίων), προκειμένου να μειώσει το σοκ στις αγορές. Ωστόσο είναι αργά. Η ύφεση θα είναι μεγάλη (ήδη την βιώνουμε), και το κραχ αναπόφευκτο. Η Wall Street το ξέρει και εδώ και μήνες εκτελεί την ελεγχόμενη υποχώρησή της. Τη σταδιακή έξοδο του έξυπνου χρήματος μέσω του distribution phase.

Η συμπεριφορά του S&P αυτήν την εβδομάδα έστειλε το πιο ξεκάθαρο σινιάλο πως αυτή τη φορά, έπειτα από διάλειμμα αρκετών χρόνων, η αγορά ίσως επιβεβαιώσει το παλιό ρητό “Sell in May and go away”, κοινώς “πούλα τον Μάιο και… κάν’ τηνα (για διακοπές)”.

Μία-μία οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες δημοσιεύουν αναλύσεις (εκ των υστέρων όπως πάντα) που επιβεβαιώνουν το σενάριο που μέχρι πριν λίγους μήνες θεωρούνταν… τρομολαγνικό.

Η Fed είναι έτοιμη να “σπάσει” αγορές και οικονομία, με επιτόκιο στο 5% το 2022 (!) λέει η Deutsche Bank. Η Morgan Stanley κάνει λόγο για φουρτούνα και ισχυρό volatility στις αγορές – τόσο ισχυρό που δε θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο (βλέπε χρυσός). Η Societe Generale πάλι, προειδοποιεί πως αυτό που θα συμβεί στις κεφαλαιαγορές θα είναι τόσο άσχημο όσο και 100% ευθύνη των κεντρικών τραπεζών.

Επιτέλους ας το πει και κάποιος άλλος δηλαδή, για να μη νομίζουν ό,τι τα χουμε βάλει με τη Fed από βίτσιο…

Deutsche Bank: «Αναπόφευκτη η βαριά ύφεση»

H Deutsche Bank ήταν η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που έκανε λόγο, ξεκάθαρα, για ύφεση στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserves, που θα επιδιώξει να τιθασεύσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, επιφέροντας, σύμφωνα με το σχέδιο, ήπια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στέλνοντας το ουδέτερο επιτόκιο αναφοράς στο 5%, προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον… ένα κραχ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, οι καθοδικοί κίνδυνοι φαίνεται πως πολλαπλασιάζονται, δεδομένου ότι οι τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές. Σύμφωνα λοιπόν με τους αναλυτές της Deutsche Bank, για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά 40 ετών λόγω παραγόντων όπως η πανδημική κρίση, η «στενή» αγορά εργασίας και η αποπαγκοσμιοποίηση, θα χρειαστεί… μεγάλη ύφεση.

Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτό το οποίο χρήζει προσοχής είναι η μεταβαλλόμενη ψυχολογία της αγοράς, βάσει της οποίας οι εταιρείες και, γενικότερα, όσοι ασχολούνται με το εμπόριο αγαθών είναι πρόθυμοι να να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους στο καταναλωτικό κοινό.

Συνεπώς, λέει η Deutsche Bank, ακόμα και μια επιθετική απόκριση της Fed δεν είναι αρκετή. Μάλιστα, οι αναλυτές της είπαν ότι δεν θα εκπλαγούν αν δουν τον βασικό δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, στο 4% έως 5% εντός του επόμενου έτους, πριν υποχωρήσει όταν χτυπήσει ύφεση.

Τώρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποθέτουν ότι θα είναι σε θέση να επιτύχουν μια «ήπια προσγείωση» κατά την οποία ο πληθωρισμός θα μειωθεί και η ανεργία θα παραμείνει σταθερή, ακόμη και αν αρχίσουν επιτοκιακές αυξήσεις άνω του 0,5%. Ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από την άποψη της Deutsche Bank είναι η πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει επίμονα αυξημένος για περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα των David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγου και επικεφαλής της έρευνας, Hooper και Jim Reid.

Οι αναλυτές έγραψαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η οικονομική, χρηματοοικονομική και κοινωνική ζημιά του παρατεταμένου πληθωρισμού είναι η Fed «να κάνει λάθος κάνοντας πάρα πολλά».

«Ωστόσο είναι σπάνιο να έχουμε τόσο εκ των προτέρων προειδοποίηση: Έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα πληθωρισμού και ιστορικά η Fed δεν έχει καταφέρει ποτέ να αντιμετωπίσει αυτού του είδους το πρόβλημα πληθωρισμού χωρίς σημαντική ύφεση στην οικονομία».

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί αρκετές ποσοστιαίες μονάδες, αν και με την αγορά εργασίας να έχει ήδη υπερβολικά σφίξει έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας, «θα χρειαστεί κάτι ισχυρότερο από μια ήπια ύφεση για να γίνει η δουλειά».

Τότε θα τελειώσει ο «πόνος» και θα αρχίσει η επόμενη, μεγάλη χαλάρωση: «Καθώς η ύφεση αρχίζει στα τέλη του επόμενου έτους, μπορούμε να δούμε την πορεία της Fed να αντιστρέφεται και την οικονομία να ανακάμπτει ξανά μέχρι τα μέσα του 2024.

Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά προς τον στόχο στην πλάτη της αυξημένης χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και την οικονομία ευρύτερα».

Κατά την άποψη της Deutsche, «όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία τόσο το καλύτερο».

Το συμπέρασμα της τράπεζας: η Fed πρέπει να «σφίξει» υπερβολικά και δεν θα το κάνει ποτέ με επιτυχία χωρίς να πυροδοτήσει μια μεγάλη κρίση.

 

Morgan Stanley: Έρχεται «φουρτούρνα» στις αγορές

Σαφή προειδοποίηση για την περαιτέρω πορεία της Wall Street απευθύνει η Morgan Stanley, με τον επικεφαλής στρατηγικών αναλύσεων να επισημαίνει ότι όχι μόνο ο δρόμος θα γίνει ακόμα πιο ανώμαλος, αλλά και κανείς δεν θα μπορεί να το αποφύγει.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι επενδυτές έχουν «πολύ λίγα μέρη για να κρυφτούν» στις αγορές αυτή τη στιγμή, καθώς ακόμα και οι αμυντικές μετοχές έχουν υποκύψει στην πίεση τις τελευταίες ημέρες.

«Η αγορά έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν είναι σαφές πότε θα είναι η επόμενη εναλλαγή» έγραψε ο Wilson για να συμπληρώσει «σύμφωνα με την εμπειρία μας, όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως σημαίνει ότι ο συνολικός δείκτης πρόκειται να πέσει απότομα με σχεδόν όλες τις μετοχές να καταγράφουν απότομη πτώση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, ο S&P θα εισέλθει σε bear market, κάτι που σημαίνει ότι θα καταγράψει πτώση κατά 20% από τα προηγούμενα υψηλά. Μάλιστα, οι πρόσφατες πωλήσεις ενδεχομένως να στηρίζουν την άποψη ότι οι αγορές οδεύουν προς «μια πιο ευρεία φάση sell off».

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Morgan Stanley συμφωνεί με τη γενικότερη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το ανώτερο σημείο, αλλά δεν θεωρεί ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη. Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χαλάρωση του πληθωρισμού θα συνοδευτεί από επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά και της αύξησης των πωλήσεων και των κερδών. Πρόκειται για αρνητικούς παράγοντες όσον αφορά τα χρηματιστήρια.

«Ενώ άλλοι το θεωρούν θετική εξέλιξη, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε: προσέξτε τι εύχεστε» επισημαίνει η Morgan Stanley.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here