Όλαφ Σολτς: «Η Γερμανία είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία»

0
24

Η ανάγκη αμυντικής «θωράκισης» των πρώην σοβιετοκρατούμενων χωρών (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) της Βαλτικής Θάλασσας, προκύπτει από την ανησυχία τους για ενδεχόμενη εμπλοκή σε πολεμικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, εάν επικρατήσει στο ουκρανικό μέτωπο.

Τα τρία κράτη αποτελούν μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΝΑΤΟ.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η Γερμανία, η οποία ηγείται ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, είχε αυξήσει το μέγεθος της ανάπτυξής της από 550 σε 1.000 στρατιώτες.

Από την έναρξη του πολέμου, το Βίλνιους έχει ζητήσει περισσότερα στρατεύματα από το ΝΑΤΟ, αλλά και τη δημιουργία ταξιαρχιών για την αντικατάσταση των σημερινών μονάδων.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας και να την εξελίξουμε σε μία ισχυρή ταξιαρχία μάχης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτρεπτικά, όσο και ανασταλτικά έναντι μίας επίθεσης», ανέφερε ο κ. Σολτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες των τριών χωρών.

Οι ταξιαρχίες απαριθμούν, συνήθως, περίπου 4.000 στρατιώτες.

«Το σημαντικό για όλους, είναι να συζητήσουμε πώς θα απαντήσουμε στη ρωσική επίθεση, κάνοντας τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δε θα μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Νάουσεντα, επεσήμανε πως «έχω την πεποίθηση ότι κανείς δεν έχει πλέον ψευδαισθήσεις για τη Ρωσία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ρωσική απειλή δε θα εξαφανιστεί.

Δε μπορεί να υπάρξει διάλογος ή συνεργασία, ούτε κατευνασμός με αυτό το έθνος που συνεχίζει να θρέφει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του».

Η Εσθονή ΠρωθυπουργόςΚάχα Κάλας, ανέφερε εν συνεχεία ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον επιτιθέμενο πως το ΝΑΤΟ έχει όχι μονάχα τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να υπερασπισθεί κάθε εκατοστό της επικράτειάς του».

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την ανατολική του πλευρά τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Το 2017, τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης αναπτύχθηκαν σε Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Πολωνία.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να συγκροτήσει τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, το διήμερο 29 – 30 Ιουνίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here