Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – «Μεγαλύτερος εχθρός ο άνεμος»

0
31

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης επικεντρώνουν το πρωί της Κυριακής την προσπάθειά τους οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η πυρκαγία δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Παράλληλα δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες στον οικισμό Άπαλος προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Αρτοποιός, η φωτιά να μην πάει προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. «Δεν είναι μια συνηθισμένη φωτιά. Οι άνεμοι ήταν ισχυροί και το βράδυ και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ώρες να είναι της τάξης των 6 μποφόρ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν, στην Αλεξανδρούπολη είναι 176 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας από αέρος θα κάνουν ρίψεις νερού 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ενώ άλλο ένα ελικόπτερο θα συντονίζει την εναέρια επιχείρηση με στόχο την κεφαλή της φωτιάς.

«Η προσπάθεια εστιάζεται στο ανατολικό μέτωπο στο Λουτρό για να μην επεκταθεί η φωτιά στο νότιο τμήμα. Εκεί έχουμε μια ισχυρή εστία αλλά υπάρχουν και άλλες εστίες περιμετρικά που είναι διάσπαρτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η φορά του ανέμου δημουργεί ζητήματα, θα είναι μια δύσκολη ημέρα» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Εντωμεταξύ κλειστή είναι η Εθνική οδός απο το ύψος του Αεροδρομίου έως το Μοναστηράκι λόγω της πυρκαγιάς, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης, εκεί όπου βρίσκονται οι οχτώ οικισμοί οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο. Σε ανάρτησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς αναφέρει: «Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε 8 οικισμούς. Σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο 19/8/23 βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό, όμως τελικά δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Οι φλόγες έφτασαν μέσα στα Λουτρά Αλεξανδρουπολης.

Αντίθετα στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι ο απολογισμός κάνει λόγο για εννέα καμμένα σπίτια – τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο.

Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, των εθελοντών, του στρατού που δίνουν μάχη με τις φλόγες είναι ο άνεμος καθώς από το ξημέρωμα έχει ενισχυθεί σε σχέση με τη νύχτα όπου οι άνεμοι ήταν της τάξης των 4 μποφόρ. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων, δυστυχώς, είναι ότι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στην περιοχή και θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ.

«Η φωτιά άλλαξε πολλές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελπίζω σήμερα να είναι μια καλύτερη ημέρα» δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε, πάντως, η αστυνομία το πρωί της Κυριακής, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ το κύριο μέτωπο της φωτιάς ήταν ανάμεσα στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια.

Κάηκαν σπίτια και ΙΧ, ζημιές σε επιχειρήσεις

Η φωτιά στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έφτασε στα πρώτα σπίτια όπου έχουν προκληθεί υλικές ζημιές τόσο σε οικίες όσο και σε αυτοκίνητα. Παράλληλα, κοντά σε σπίτια έχει φτάσει η φωτιά και στο χωριό Αγνάντια.

Δείτε φωτογραφία του e-evros.gr από σπιτι στο Αετοχώρι το οποίο κάηκε ολοσχερώς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, ζημιές έχουν υποστεί και επιχειρήσεις από τη μεγάλη φωτιά.

Δείτε βίντεο – Η φωτιά στο χωριό Δωρικό

Η φωτιά νωρίτερα, έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού Δωρικό και οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές έκοψαν τα λουκέτα και μπήκαν στις αυλές των σπιτιών για να τα σώσουν.

 

 

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωνε το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ.Μέτιος.

Δείτε βίντεο από το χωριό Νίψα:

 

 

 

Εκκενώσεις οικισμών

Το πρώτο μήνυμα του 112 εστάλη στις 12.40 το μεσημέρι και ανέφερε «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών». Το δεύτερο μήνυμα που εστάλη λίγο αργότερα ανέφερε: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό να απομακρυνθούν επίσης προς την Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, λίγο πριν τις 18:00, με τέταρτο μήνυμα του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άνθεια να εκκενώσουν την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

Δείτε φωτογραφίες από τις εκκενώσεις:

Πηγή: radar.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here