Στο σφυρί το τσεκούρι του Τζακ Νίκολσον από τη «Λάμψη»

0
152

Στην ταινία τρόμου «The Shining» (Η Λάμψη) του 1980, ο Τζακ Τόρανς, τον οποίο υποδύεται ο Τζακ Νίκολσον, λέει τη διάσημη ατάκα «Here’s Johnny!» (εδώ είναι και ο Τζόνι!) αφού σπάει την πόρτα του μπάνιου για να επιτεθεί στη γυναίκα του εν μέσω ψυχωσικού επεισοδίου.

Το τσεκούρι που χρησιμοποίησε ο Τζακ Νίκολσον για να σπάσει την πόρτα πωλείται τώρα σε δημοπρασία, που διοργανώνεται σήμερα, 20 Απριλίου.

Ο οίκος δημοπρασιών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του TMZ, διευκρίνισε ότι το τσεκούρι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και φυλάσσεται σε κορνίζα μαζί με μερικές φωτογραφίες από σκηνές της ταινίας.

Ο Τζακ Τόρανς χρησιμοποίησε το ίδιο τσεκούρι για να σκοτώσει το χαρακτήρα που υποδύεται ο Σκάτμαν Κρόδερς, Ντικ Χάλοραν, χτυπώντας τον στο στήθος στα έγκατα του στοιχειωμένου ξενοδοχείου.

Η τιμή πώλησης του στη δημοπρασία εκτιμάται ότι θα φθάσει έως και τα 100.000 δολάρια.

Είναι χαρακτηριστική η σκηνή στην ταινία τρόμου του 1980 όπου ο Τζακ Τόρανς, που υποδύεται ο Τζακ Νίκολσον, λέει τη διάσημη ατάκα «Here’s Johnny», αφού σπάει την πόρτα του μπάνιου για να επιτεθεί στη γυναίκα του εν μέσω ψυχωσικού επεισοδίου.

Τζακ Νίκολσον: Ο εκκεντρικός σταρ που συνδύασε το πηγαίο ταλέντο του με την τρέλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ματιά του ήταν το χάρισμά του, η περιουσία του που προσπαθούσε να μη σκορπάει άσκοπα -ίσως γι’ αυτό και την έκρυβε πίσω από τα μαύρα γυαλιά, σήμα κατατεθέν του ηθοποιού.

Ο Τζακ Νίκολσον, ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του, κατά πολλούς ο σημαντικότερος, έχει καταφέρει να ακροβατεί στα ανθρώπινα όρια με το μοναδικό ευφυές υποκριτικό ταλέντο του, προκαλώντας σεισμούς συναισθημάτων, ελκύοντας το κοινό άμα τη εμφανίσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σπουδαίοι ρόλοι του είναι αντιηρωικοί, στην απέναντι πλευρά του «αμερικάνικου ονείρου», της ασφάλειας, του συμβατικού σταρ. Άλλωστε και ο αντικομφορμιστικός χαρακτήρας του δεν ταίριαζε με όλα αυτά, παρότι δεν είχε πρόβλημα με το σταριλίκι.

Ο Τζακ Νίκολσον ήταν ένας τυχερός ηθοποιός, καθώς στα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο μαθήτεψε δίπλα στον περίφημο «Πάπα» των b’movies Ρότζερ Κόρμαν, πήρε το μνημειώδη ρόλο του μέθυσου δικηγόρου Τζορτζ Χάνσον, στην καλτ ταινία του Ντένις Χόπερ «Ξένοιαστος Καβαλάρης», και μέσα σε μια πενταετία είχε συναντηθεί με χαρακτήρες που θα μείνουν ανεξίτηλοι στη μνήμη όλων των σινεφίλ, με κορυφαίους φυσικά εκείνους στις αριστουργηματικές ταινίες «Chinatown» και «Στη Φωλιά του Κούκου», με την οποία κέρδισε και το πρώτο του Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.

Σε λίγες ημέρες, ο Νίκολσον θα σβήσει 85 κεράκια (γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1937), πιθανώς πάντα δίπλα σε όμορφες γυναίκες, τις οποίες λάτρεψε, κατακτώντας λιγότερες μόνο από τον Γουόρεν Μπίτι, ίσως και κάποια από τα πολλά παιδιά του, αλλά θα κάνει και τον απολογισμό της μυθιστορηματικής ζωής του και της μακράς πορείας του στα κινηματογραφικά πλατό, απ’ τα οποία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Βλέποντας όλες αυτές τις υπερπαραγωγές, τα «άψυχα μπλογκμπάστερ», τις χάρτινες υπερηρωικές ταινίες, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα κάνω ποτέ τέτοιου είδους ταινίες».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here