Ρωσία – Ουκρανία: Θετικά μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις

0
30

Θετικά είναι τα μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για εποικοδομητικό διάλογο και το Κιέβο να ζητά εγγυήσεις από 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

 

Russia’s deputy defense minister says Moscow has decided to “fundamentally cut back military activity in the direction of Kyiv and Chernigiv” in order to “increase mutual trust for future negotiations to agree and sign a peace deal with Ukraine.” pic.twitter.com/2qDYOzAzDp

— max seddon (@maxseddon) March 29, 2022

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε ουκρανούς και ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία,ολοκληρώθηκαν μετά από τέσσερις ώρες περίπου.

Δεν είναι σαφές αν θα συνεχιστούν την Τετάρτη, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες ολοκλήρωσαν το έργο τους και είναι ώρα να συναντηθούν οι ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα.

Διαπραγματευτής της Ουκρανίας ανέφερε ότι είναι δυνατή η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu.

«Λάβαμε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία που επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους για ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς, με άρνηση παραγωγής και ανάπτυξης όλων των τύπων όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων χημικών και βακτηριολογικών, και απαγόρευση της παρουσίας. ξένων στρατιωτικών βάσεων και ξένων στρατευμάτων στην επικράτεια, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών

Εγγυήσεις από 8 χώρες ζητά η Ουκρανία, ανάμεσά τους και η Τουρκία

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία, ενώ το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ότι η Ουκρανία βλέπει τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εγγυητές της ασφάλειάς της, μερικές από αυτές έχουν ήδη δώσει την προκαταρκτική συγκατάθεσή τους.

“Ποιους βλέπουμε ως εγγυητές – πρώτον, τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Γερμανία, Καναδάς, Πολωνία, Ισραήλ, Τουρκία”, τόνισε.

«Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες», ανέφεραν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here