Πρόταση Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για χρηματοδότηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας

0
32

«Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει στο κόστος του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας, καθώς η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία πλανάται πάνω από την Ευρώπη», ισχυρίσθηκε ο κ. Σόιμπλε, σε σημερινή (23/07) συνέντευξη.

«Από τη στιγμή που οι συνένοχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν απειλούν με πυρηνικό πλήγμα κάθε μέρα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για εμένα. Χρειαζόμαστε πυρηνική αποτροπή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για πέντε δεκαετίες, στην εφημερίδα “Welt”.

Η Γαλλία κατέχει τέτοια όπλα, εντόπισε και προσέθεσε πως «για το δικό μας συμφέρον, ως Γερμανοί, πρέπει να προχωρήσουμε σε μία οικονομική συνεισφορά στη γαλλική πυρηνική δύναμη, με αντάλλαγμα μία κοινή πυρηνική αποτροπή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόταση θα έδιδε λόγο στο Βερολίνο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Συντηρητικός πρώην Υπουργός σημείωσε πως «η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, ως γείτονες και εταίροι στο ΝΑΤΟ».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κρίση στους δεσμούς της Μόσχας με τη Δύση, από την εποχή εκείνης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν πως ο κόσμος βρισκόταν στο «χείλος» ενός πυρηνικού πολέμου.

Η Γαλλία –ένα από τα τρία κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που έχει πυρηνικά όπλα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία– διαθέτει περίπου τριακόσιες πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIRPI).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here