ΠΑΣΟΚ: Η υπερκερδοσκοπία των αγορών ενέργειας οδηγεί σε οικονομική αφαίμαξη νοικοκυριά και επιχειρήσεις

0
28

Οι τομείς Οικονομικών και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «οικονομική αφαίμαξη» νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της υπερκερδοσκοπίας των αγορών ενέργειας.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση «παραπλανά τους πολίτες αφήνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα λάβουν 600 ευρώ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητηρίου αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά  πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η υπερκερδοσκοπία των αγορών ενέργειας στην Ελλάδα καλά κρατεί και οδηγεί σε οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Καλούμε την κυβέρνηση, που προσπάθησε επικοινωνιακά να παραπλανήσει τους πολίτες αφήνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα λάβουν 600 ευρώ, να παρουσιάσει πλήρη απολογισμό με τον συνολικό αριθμό δικαιούχων και το ποσό που χορηγήθηκε, για να αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητα της πολυδιαφημισμένης επιδοματικής πολιτικής, την ώρα που η ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Αυτές οι πολιτικές το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν «πάσες» στην αισχροκέρδεια».

Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη η Ελλάδα στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το α’ τρίμηνο του 2022 και τα οποία επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, η Ελλάδα πρωταθλήτρια ακρίβειας όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως προκύπτει στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο σημαδεύτηκε από την ουκρανική κρίση, η χώρα μας κατακτά την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις τιμές προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς τις επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 242%, αφήνοντας την Ολλανδία και την Ισπανία στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις η λιανική τιμή στην Ελλάδα στο πρώτο 3μηνο είναι στο 0,40 ευρώ/KWh, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στο 0,18 ευρώ/KWh.

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.Το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%, σχεδόν, δηλαδή, τρεισήμισι φορές πάνω.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε μέση χονδρεμπορική τιμή στο τρίμηνο στα 237,8 ευρώ τη μεγαβατώρα, μετά την Ιταλία (248,8 ευρώ/MWh) και τη Μάλτα (239,2 ευρώ/MWh). Τη χαμηλότερη τιμή εμφανίζει, κλασικά, η Πολωνία, με 134 ευρώ τη μεγαβατώρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here