Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης

0
53

Συνεδρίασε σήμερα στη Ρώμη η Τετραμερής του Ευρωπαϊκού Νότου με τη συμμετοχή Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και της Ελλάδας, για τις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μιλήσαμε για τις συνέπειες εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις, κυρίως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μιλήσαμε για την επιστροφή στην ανάπτυξη αύριο. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Απαιτούνται δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον ως το τέλος του πολέμου. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση.

Οι τέσσερις χώρες συμφωνήσαμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κερδοσκοπία. Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να παρουμε αποφάσεις, άμεσα. Να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο στην οικονομία. Να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και στο LNG. Επίσης, στην εξοικονόμηση. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που φτάνουν από την Ουκρανία και ιδιαίτερα τη Μαριούπολη, μια περιοχή με έντονο ελληνικό στοιχείο, λέγοντας πως «Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης».

«Επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη ημέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες ως μία μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει η Ουκρανία να κάνει όταν με το καλό, σύντομα ελπίζουμε, τελειώσουν οι εχθροπραξίες», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here