Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Οι εταιρείες να καταθέσουν μερίδιο των υπερκερδών

0
30

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Τόνισε δε ότι η χώρα με τις επιλογές που έκανε στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το δίκαιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης.

Στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Για τις μειώσεις φόρων

Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε ότι θα πληρώσουν 350 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πτρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συνολικά θα δουν μείωση κατά 40% στον φόρο στα ακίνητά τους. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μόνο στο 1% των ζωνών, ενώ στο 65% θα υπάρξει μείωση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here