Κωνσταντίνος Κουντουράκης-υπ. βουλευτής ΜεΡΑ25: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι δύο όψεις του ίδιου χαμηλής αξίας νομίσματος»

0
1235

Απόγευμα Τετάρτης συναντήσαμε σ’ ένα συνοικιακό καφέ στα δυτικά τον Κωνσταντίνο Κουντουράκη, υποψήφιο βουλευτή με το ΜέΡΑ25 στο δυτικό τομέα της Β΄Αθήνας. Ο Κωνσταντίνος, με την οικειότητα βεβαίως που μας δημιούργησε από την πρώτη στιγμή, είχε μόλις γυρίσει από την δουλειά αλλά είχε τόση ενέργεια και ήταν τόσο χαμογελαστός που τον θαύμαζες.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ίλιον με καταγωγή από την Κρήτη, όντας ένας άνθρωπος που δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται και δη στο καθόλα απαιτητικό λιανικό εμπόριο ως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μεγάλη αλυσίδα εμπορίου ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ είναι πτυχιούχος Τεχνικός Ιατρικών Μηχανημάτων. Ο Κωνσταντίνος μας μίλησε για την ενασχόληση του με τα κοινά αλλά και για τις πεποιθήσεις και στόχους του με άξονα την υποψηφιότητα του στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κωνσταντίνε αν δε κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνεις υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές..

Ναι είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω υποψήφιος αλλά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ο υποψήφιος που έχουμε συνηθίσει. Καταρχάς δεν θα δείτε το πρόσωπο μου σε χιλιάδες φυλλάδια στην πόρτα κάθε σπιτιού, ούτε κι σε πολλές διαφημίσεις. Άλλωστε η υποψηφιότητα μου δε στηρίζετε στο χρήμα αλλά στους αγώνες μου. Από μένα δεν θα δείτε  φωτογραφίες από την λαϊκή να ψωνίζω ή να χαϊδεύω σκυλάκια και να χαιρετώ ηλικιωμένους αφού πιστεύω ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ που τα κάνουν υποψήφιοι κάθε 4 χρόνια. Η δική μου αλήθεια δεν έχει σχέση με τον καιροσκοπισμό κι η υποψηφιότητα μου με το ΜεΡΑ25 είναι για μένα τιμή μα και ευθύνη να συμβάλλω στην ενίσχυση του μετώπου που θα σταματήσει την παράλογη λεηλασία αυτού του τόπου για να αναπνεύσει ξανά η κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι γυρνάνε την πλάτη στη πολιτική. Εσένα τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τα κοινά?
Η αλήθεια είναι ότι πριν 10 χρόνια ήμουν και εγώ ένας από αυτούς που προτιμούσα να απέχω και να κατηγορώ τους άλλους για τις λάθος επιλογές τους. Αυτό άλλαξε το 2011 με την συμμετοχή μου στις κινητοποιήσεις των πλατειών ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που έφεραν τα μνημόνια. Εκεί γνώρισα ανθρώπους ανιδιοτελείς και πολιτικοποιημένους που με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι ο δρόμος της διεκδίκησης είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα. Έτσι αποφασίζω να μη κάτσω στον καναπέ ποτέ ξανά. Ως εκ τούτου, μαζί με συνάδελφους παίρνουμε την πρωτοβουλία και οργανώνουμε στο χώρο εργασίας μας σωματείο εργαζομένων (Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία Πλαίσιο Computers). Παράλληλα συγκροτούμε την Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων στο εμπόριο, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν σωματείο στην εταιρεία τους, να μπορούν να απευθυνθούν στο κλαδικό σωματείο. Όλα αυτά τα χρόνια, που είναι γεμάτα με πολλούς αγώνες, κυρίως στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι με τίμησαν με τη ψήφο τους και μου εμπιστεύτηκαν τη θέση του Προέδρου στο Σωματείο του Πλαισίου και του Γενικού Γραμματέα στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Εμπόριο, ενώ πλέον συμμετέχω και στο Διοικητικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα που είναι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων Ελλάδος.

Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη δέχεται πυρά τόσο από το χώρο της δεξιάς όσο και από εκείνον της αριστεράς. Ποια είναι η άποψη σου και ποιος θεωρείς ότι είναι ο δικός σας αντίπαλος?
Απ΄την μία έχουμε την παράταξη της ΝΔ, διεφθαρμένη ως το κόκαλο που λυσσά να επιστρέψει μετά από 4,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, ισοπεδώνοντας ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι εντολές των πιστωτών μας, ενώ από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ (αν μπορούμε πλέον να το ονομάζουμε αριστερά) που όχι μόνο ήταν ανάξια κυβέρνηση, αλλά θα είναι και ανάξια αντιπολίτευση αφού εφάρμοσε ακριβώς τις πολιτικές που υποτίθεται ότι θα πολεμούσε, εξυπηρετώντας μέχρι κεραίας τα συμφέροντα των μεγάλων τζακιών του τόπου ενώ έσκυψε το κεφάλι στις επιθυμίες των δανειστών.
Επί της ουσίας, με αυτές τις δυο επιλογές κάποιος έχει να διαλέξει αν τα έργα θα πάνε σε Αγγελοπούλου, Σαββίδη, Παναγόπουλο ή σε Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη, αν το δημόσιο θα ξεπουλήσει πολύ φθηνά από τον έναν, σαν την ΔΕΗ ή απλώς φθηνά από τον άλλο, σαν την ΤΡΕΝΟΣΕ , αν οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 8 Κυριακές που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα περισσότερες με την Νέα Δημοκρατία
Συνεπώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου χαμηλής αξίας νομίσματος.
Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 δεν γεννήθηκε για να συνεισφέρει σε αυτή την εγκληματική νομιμοποίηση. Γεννήθηκε για την υπεύθυνη ανυπακοή σε όλα αυτά που στραγγάλισαν την χώρα και τους πολίτες της. Ο αντίπαλος μας είναι οποιοσδήποτε προσπαθεί να υποδουλώσει τον ελληνικό λαό λέγοντας του ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και μέσα από το πρόγραμμα μας υπάρχουν και οι κατάλληλες λύσεις. Είμαστε εδώ για να υπάρχει στην βουλή ρεαλιστική και πραγματική αντιπολίτευση. Η ψήφος στο ΜεΡΑ25 είναι η ψήφος που φοβούνται και οι ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ψήφος που θα φέρει την ελπίδα γιατί για μας τα πράγματα και μπορούν και πρέπει να πάνε αλλιώς.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα προβλήματα στα δυτικά προάστια της Αθήνας και πως σκοπεύεις να τα αντιμετωπίσεις όταν εκλεγείς?
Επί χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις παραμέλησαν τα δυτικά προάστια της Αθήνας θεωρώντας την περιοχή ενός κατώτερου Θεού. Συν τοις άλλοις, ο δυτικός τομέας ήταν και είναι για χρόνια η εκλογική περιφέρεια των γυρολόγων του κάθε κόμματος. Χιλιάδες τα παραδείγματα ανθρώπων που εκλέχτηκαν στα δυτικά και δεν γνώριζαν πως μπορείς να πας από Πετρούπολη- Αιγάλεω. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν άνθρωποι που είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιοι στον δυτικό τομέα ενώ είναι κάτοικοι βορείων προαστίων ή ακόμη και Πάτρας! Αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα δε γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη περιοχή μας. Δεν γνωρίζουν ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο «Αττικόν» προσπαθεί να εξυπηρετήσει καθημερινά χιλιάδες ασθενείς που ταλαιπωρούνται με τις ώρες προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν από ένα γιατρό, να κάνουν μια εξέταση, να γράψουν τα φάρμακά τους. Δεν γνωρίζουν για τα προβλήματα ανεργίας που έχουμε και ότι όσοι δεν είμαστε άνεργοι κάνουμε καθημερινά ολόκληρο ταξίδι για να πάμε στη δουλειά μας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως πνιγόμαστε σε κάθε βροχή και πως το μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική, που έχουμε την χαρά το έχουμε δίπλα μας, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο. Τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στα δυτικά προάστια, από ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο κάθισμα στο λεωφορείο κάθε πρωί. Προσωπικά, γνωρίζοντας ακριβώς τα ζητήματα της περιοχής μας, όντας γέννημα και θρέμμα δυτικών προαστίων, είμαι πεπεισμένος πως όχι απλά υπάρχουν λύσεις για την αναβάθμιση του τόπου μας αλλά αυτές προκύπτουν και υλοποιούνται με την υποστήριξη των συμπολιτών μας.

Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΜεΡΑ25 και Κωνσταντίνο Κουντουράκη?
Μέσα από την υποψηφιότητα μου με το ΜεΡΑ25 στοχεύω να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων στο εμπόριο, η φωνή των ανθρώπων που δουλεύουν 8, 10 και 12 ώρες την ημέρα, που δουλεύουν Κυριακές χωρίς να έχουν μια ελεύθερη μέρα να δουν τα παιδιά τους και τους φίλους τους, κερδίζοντας ελάχιστες ή και καθόλου επιπλέον απολαβές και με πίεση από τους εργοδότες για περισσότερα χαμόγελα. Είμαι εδώ γιατί θέλω την επομένη φορά που κάποιος θα αποφασίσει στη Βουλή για το πόσες ώρες πρέπει να δουλέψει ο μισθωτός, αν πρέπει να δουλεύει Κυριακές ή ποσό πρέπει να ανταμείβεται για αυτή του την εργασία, να είναι εκεί ένας άνθρωπος που δουλεύει στο λιανικό εμπόριο 8-10 ώρες κάθε μέρα, τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του και να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, παλεύοντας για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Αγαπητέ Κωνσταντίνε σ’ ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι με τη σειρά μου καλή δύναμη σε όλους μας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here