Η Τέρνα Ενεργειακή και το Macquarie

0
33

Όταν το Αυστραλιανό Macquarie κατέβαλε στην ΔΕΗ 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ οι περισσότεροι στην αγορά αιφνιδιάστηκαν τόσο από τα υψηλά κεφάλαια που δόθηκαν, αλλά και την μεγάλη διαφορά η οποία υπήρχε από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Ο στόχος, όμως, των Αυστραλών που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα fund υποδομών ήταν οι “κλειδωμένες” αποδόσεις της τάξης του 6-7% για τα επόμενα χρόνια.

Με την μόχλευση των κεφαλαίων τους και έχοντας χαμηλά επιτόκια δανεισμού τα κεφάλαια στον ΔΕΔΔΗΕ –δεδομένων και των υψηλών επενδύσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια– δίνουν την δυνατότητα να επιτευχθούν υψηλές αποδόσεις για το Macquarie και τους επενδυτές του.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, λοιπόν, για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης ήταν μια επένδυση όπως αυτή που πραγματοποίησαν οι Τσέχοι στον ΟΠΑΠ, χρησιμοποιώντας ελάχιστα ίδια κεφάλαια.

Με την ίδια λογική το Macquarie αναζητά ανάλογες επενδύσεις στην Ελλάδα και γι’ αυτό εξετάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, την παραχώρηση της Αττικής οδού, κατασκευαστικά έργα με την μέθοδο του Finance project κ.ά

Επιχειρεί να “κλειδώσει” υψηλές αποδόσεις

Μια από τις επενδύσεις οι οποίες προσομοιάζουν σε μια παραχώρηση -καθώς διαθέτουν συγκεκριμένα λειτουργικά κέρδη Ebitda και κερδοφορία– είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα τα Αιολικά πάρκα.

Το χαρτοφυλάκιο των 895 MWτης Τέρνα Ενεργειακή όπου υπάρχουν επίσης φιξαρισμένες τιμές συμβολαίων και υψηλές αποδόσεις κοντά στο 6% ήταν μια νέα ευκαιρία για το Αυστραλιανό fund υποδομών.

Με λίγα λόγια το Macquarie επιχειρεί να “κλειδώσει” υψηλές αποδόσεις.

Οι αποτιμήσεις, όμως, διεθνώς στις ΑΠΕ είναι σε υψηλά επίπεδα , εξ ου και η προσφορά των 21 ευρώ ανά μετοχή για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Αιφνιδίασε η μεγάλη προσφορά

H προσφορά λοιπόν από το Αυστραλιανό Macquarie για την Τέρνα Ενεργειακή είναι υπαρκτή και, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, πραγματοποιήθηκε στα 21 ευρώ για ένα μεγάλο ποσοστό κοντά στο 20%.

Έτσι λοιπόν το Macquarie που αιφνιδίασε την ελληνική αγορά με την μεγάλη προσφορά αναμένεται να επανέλθει για την Τέρνα και κερδισμένοι θα είναι τόσο ο κ. Γ. Περιστέρης, όσο και ο εφοπλιστής κ. Β. Μαρινάκης που διαθέτει το 6% της εισηγμένης.

Βεβαίως, το Macquarie διαθέτει και εναλλακτική λύση σε ό,τι αφορά τόσο τις παραχωρήσεις, αλλά και τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, και πιθανότητα λόγω της υψηλής ρευστότητας να προχωρήσει και σε δυο προσφορές οι οποίες εφόσον γίνουν θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here