Η θέση της Ελλάδας στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη

0
33

Τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων στην Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, παρά τις… ηράκλειες προσπάθειες από πλευράς των συστημικών τραπεζών να απαλλαγούν από την κληρονομιά της κρίσης και να στραφούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , το α’ τρίμηνο του 2022 ο σχετικός δείκτης στην χώρα μας διαμορφώθηκε στο 6,75%, με τις τράπεζες να βρίσκονται με ένα στοκ άνω των 14 δισ. ευρώ. Πράγματι, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το προβληματικό απόθεμα των «4» είχε ως εξής:

· 2,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με την ίδια να έχει θέσει ως στόχο τη μείωσή του στο 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του τρέχοντος χρόνου.

·  2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, επιδιώκοντας το επίμαχο χαρτοφυλάκιο να περιοριστεί στα 2,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022.

·  4,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας σε περαιτέρω μείωση στα τέσσερα δισ. ευρώ έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο και

· 4,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, με την τράπεζα να προσδοκά μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 2,9 δισ. ευρώ.

Την αμέσως επόμενη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η Κύπρος με δείκτη NPL 4,17% και «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Πορτογαλία, Μάλτα και Ιταλία με δείκτες 3,78%, 3,09% και 2,98% και ένα προβληματικό στοκ που συνολικά «αγγίζει» τα 69 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, στις πέντε τελευταίες θέσεις φιγουράρουν οι Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Εσθονία, οι οποίες εμφανίζουν δείκτες μεταξύ 1,19% και 0,77%, με τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων να προσεγγίζει τα 45 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η Ευρώπη εμφανίζει το α’ τρίμηνο του 2022 NPL ratio 1,95%, με την ΕΚΤ να παρατηρεί πως πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015, οπότε και ξεκίνησε να συγκεντρώνει τα συγκεκριμένα δεδομένα, με τη μείωση να αποδίδεται στον περιορισμό του προβληματικού στοκ στα 369 δισ. ευρώ έναντι 374 δισ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here