Η ενεργειακή κρίση μεταλλάσσεται ήδη σε χρηματοπιστωτική

0
34

Ενεργειακή βόμβα €2 τρισ. απειλεί με νέα Lehman Brothers την Ευρώπη – Άσχημα εκτεθειμένες οι τράπεζες με $1,5 τρισ. σε margin calls… ενώ οι χειρισμοί των χαρτογιακάδων των Βρυξελλών χειροτερεύουν την εξάπλωση της κρίσης – Η Ευρώπη δεν έχει επιλογή, αν δεν υπάρξουν bail outs στις τράπεζες, θα έχουμε κρίση χρέους πολλαπλάσια αυτής του 2008

Αυτή τη στιγμή στις διαδικτυακές πιάτσες “ακούγεται” πως έχουν ενεργοποιηθεί ενεργειακά margin calls αξίας $1,5 τρισ.! Αν αυτό αληθεύει, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την Ευρώπη.

Ή μάλλον, για τη Δύση, διότι αν πέσει η Ευρώπη, πέφτει και η Αμερική, θέλει δε θέλει.

Το ότι οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες στον ενεργειακό τομέα και κατ’ επέκταση στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, είναι γνωστό. Το πόσο εκτεθειμένες είναι και πόσο οριακά είναι τα πράγματα για ένα γενικευμένο οικονομικό ντόμινο, δεν το γνωρίζουμε.

Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βόμβα 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της ΕΕ που απειλεί τη Δύση με μια νέα Lehman Brothers. Τα γελία πλαφόν δε και οι χειρισμοί της κρίσης από τα φυντάνια μας εξαπλώνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, μετατρέποντας γοργά την ενεργειακή κρίση σε χρηματοπιστωτική.

Είναι λες και το κάνουν επίτηδες, λες και θέλουν να σκάσουν τη βόμβα… Δεν εξηγείται αλλιώς τόση συντονισμένη ανικανότητα. Το λες και σαμποτάζ (ή ελεγχόμενη κατεδάφιση;) τώρα που κρατά ακόμη ο πόλεμος δηλαδή, και έχουν το τέλειο άλλοθι του Πούτιν, γιατί μετά…

Δυστυχώς η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη. Δεν έχει επιλογή παρά να προχωρήσει σε bail outs των τραπεζών (και ξέρετε τι σημαίνει αυτό, ή μάλλον ποιοι θα τα πληρώσουΜΕ), ειδάλλως θα έχουμε μια κρίση πολύ χειρότερη του 2008.

Βέβαια μεταξύ μας, η κρίση έχει ήδη ξεκινήσει, απλώς υποκρινόμαστε πως δεν τη βλέπουμε ακόμη… Στην πραγματικότητα η Ευρώπη δε μπορεί πλέον να κάνει κάτι, η κατάσταση έχει δρομολογηθεί και απλά θα υποστούμε ό,τι έρχεται. Το παραθυράκι για δράσεις πέρασε.

Ωστόσο θα παριστάνει ότι έχει τον έλεγχο μέχρι το τέλος, ότι κουμαντάρει ένα πλοίο που οδεύει προς παγόβουνο, ενώ το πηδάλιο έχει ήδη σπάσει.

Euro area clearing banks are the counterparts in the $1.5trn energy margin calls

Lehman 2.0 or big bailouts.. That is now the trade-off in Europe

— AndreasStenoLarsen (@AndreasSteno) September 6, 2022

Η Goldman Sachs κοροϊδεύει τα περίφημα πλαφόν της ΕΕ (και καλά κάνει)

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την ενεργειακή κρίση θέτοντας… όρια στην τιμή του φυσικού αερίου… Αυτό επί της ουσίας είναι το σχέδιο που εκπονεί με μεγαλοσύνη η Ευρώπη, οδεύοντας για ακόμη μία φορά στην αποτυχία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι κάτι που μπορεί να καθοριστεί από τον αγοραστή, όταν μάλιστα αυτός έχει τεράστιες ανελαστικές ανάγκες.

Οι σκανδιναβικές αρχές προειδοποίησαν για έναν κίνδυνο «Lehman», ενώ το Bloomberg ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν «ειδικά μέτρα για τον περιορισμό του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους – από τα ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου έως την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών παραγώγων ενέργειας – καθώς το μπλοκ προσπαθεί να ανταποκριθεί στις τελευταίες εξελίξεις στην εντεινόμενη κρίση».

Ένα προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News σημειώνει ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να συμπεριλάβει αυτά τα εργαλεία σε έναν κατάλογο επιλογών επείγουσας επέμβασης που θα συζητηθούν σε συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, 9/9.

Το τσουνάμι κρίσεων

Ενώ οτιδήποτε κάνει είναι καταδικασμένο να αποτύχει, η Ευρώπη προσπαθεί να αποτρέψει μια ενεργειακή καταστροφή που απειλεί να γίνει επίσης οικονομική, κοινωνική, ακόμη και χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται εδώ και μήνες για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της πίεσης της Ρωσίας στο φυσικό αέριο – μια κίνηση που περιγράφουν ως εργαλειοποίηση της ενέργειας.

Αλλά η απόφαση αργά την Παρασκευή από την Gazprom PJSC να κρατήσει κλειστό τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream προκάλεσε μια νέα αίσθηση πανικού.

Ως απάντηση στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και του δελτίου των καυσόξυλων, το Σαββατοκύριακο, η Γερμανία – η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο από τη διακοπή του Nord Stream – παρουσίασε ένα πακέτο 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν να τονώσει τη ζήτηση και να προστατεύσει τους καταναλωτές, με εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη.

Στην πραγματικότητα όμως αναίρεσε πλήρως τις προσπάθειες της ΕΚΤ να περιορίσει τη ζήτηση αυξάνοντας τα επιτόκια και τερματίζοντας το QE, παρόμοιο με αυτό που κάνει ο πρόεδρος Biden μέσω της Fed στις ΗΠΑ.

Κοινωνικές αναταραχές

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Τσέχοι που διαδήλωσαν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο υπενθύμισαν τους κοινωνικούς και πολιτικούς κινδύνους.

«Είναι σαφές ότι η επερχόμενη περίοδος που η θέρμανση είναι αναγκαία θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ», σκοπεύει να πει η τσεχική προεδρία στα κράτη μέλη, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου για την έκτακτη συνεδρίαση.

«Είναι κρίσιμο να γίνει απολογισμός των εξελίξεων της αγοράς και να εντοπιστούν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που οφείλονται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου».

Μέτρα… αποτυχίας

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η Ευρώπη; Τίποτα πραγματικά, αλλά θα προσποιηθεί ότι έχει τον έλεγχο μέχρι το τέλος.

Οι επιλογές που πρόκειται να προτείνει η τσεχική προεδρία -σύμφωνα με το Bloomberg- θα συμπληρώσουν τα μέτρα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα σημείωμα πολιτικής που μετέδωσε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Περιλάμβαναν μείωση της ζήτησης ενέργειας και ανώτατα όρια τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, μέτρα τα οποία είναι φυσικά αδιέξοδα.
Η Προεδρία είναι έτοιμη να προτείνει παρόμοιες «λύσεις» στον τομέα της ενέργειας και να χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα πρόσθετα εργαλεία:

Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:

τον προσωρινό περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
το ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία
ο προσωρινός αποκλεισμός της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και καθορισμό τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να είναι κάποιες επιλογές

…κάποιος θα πρέπει να πει στην Ευρώπη ότι εφόσον η Ρωσία εξάγει ήδη μετά βίας οποιοδήποτε φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να καταστρέψει την ηπειρωτική οικονομία, ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής για όσα μόρια φυσικού αερίου έχουν απομείνει δεν θα κάνει πραγματικά τίποτα.

Η αγορά ενέργειας χρειάζεται περισσότερη ελευθερία, λιγότερο κράτος

Πιστωτικές γραμμές

Και το σχέδιο της ΕΕ είναι ακόμη καλύτερο…

Για να αυξηθεί η ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά, όπου ουσιαστικά κανείς δεν συναλλάσσεται πια αφού απλά δεν υπάρχει φυσικός τρόπος αντιστάθμισης των χρηματοοικονομικών θέσεων, η Ευρώπη θα προτείνει:

επείγουσα υποστήριξη πιστωτικών γραμμών σε όλη την Ευρώπη για συμμετέχοντες στην αγορά που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους

ανώτατο όριο των ορίων περιθωρίου ή αυτόματης προσαρμογής ανώτατου ορίου τιμής

προσωρινές αναστολές των ευρωπαϊκών αγορών παραγώγων ενέργειας.

Εν ολίγοις, κάθε αγορά εμπορευμάτων πρόκειται να «ρυθμιστεί» μέχρι θανάτου.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές μπορεί σύντομα να φτάσουν στο «0» καθώς οι φυσικές τιμές πλησιάζουν στο… άπειρο (δηλαδή +∞).

Κλιματική αλλαγή

Η τσεχική προεδρία πρόκειται επίσης να προτείνει μια ακόμη ανούσια αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την “αγορά άνθρακα” για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσει μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με πρόταση της Επιτροπής νωρίτερα αυτό το έτος για την πώληση ορισμένων αδειών που αποσύρθηκαν από την αγορά και φυλάσσονται σε ειδικό αποθεματικό.

Τέτοιες πωλήσεις – αναφέρει το Bloomberg – «θα ενίσχυαν την παροχή αδειών εκπομπών, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών τους».

Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ή να τεθούν σε κίνδυνο οι προσπάθειες μείωσης της ζήτησης αερίου.

Θα πρέπει να είναι απλό να εφαρμοστεί και να συντονιστεί σε ολόκληρο το μπλοκ και να συνάδει με τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, ανέφερε η προεδρία στο προσχέδιο του εγγράφου.

Έτσι, αυτές οι εξελίξεις προκάλεσαν το σχόλιο της Goldman Sachs ότι τίποτα δεν θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.

Όπως ανέφερε ο Damien Couravlin της Goldman, τα «λαμπρά» σχέδια της Ευρώπης λειτουργούν πάντα στη θεωρία και καταρρέουν στην πράξη.

Η απάντηση του Putin θα οδηγήσει σε ένα «σημαντικό ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι λογαριασμοί το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

«’Έκρηξη» του κόστους των λογαριασμών ενέργειας κατά 2 τρισ. ευρώ έως το 2023 στην Ευρώπη, αναμένει η Goldman Sachs, εν μέσω του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του κλάδου κοινής ωφέλειας της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg, οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατική παρέμβαση.

Οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στις αρχές του 2023.

Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν ότι η επιβολή πλαφόν στα ανώτατα όρια τιμών της ηλεκτροπαραγωγής, αποτελούν μία πιθανή απάντηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης.

Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970», προειδοποιούν οι αναλυτές. Οι επενδυτές μετοχών είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, σημειώνει η Goldman.

Ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται – συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος – θα μπορούσαν να «ελαφρύνουν» το βάρος στις μετοχές, με την εξομάλυνση της αύξησης των δασμών, τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και την εκτόνωση σε μεγάλο βαθμό του ρυθμιστικού κινδύνου.

Βιάζεται η Ευρώπη – «Ανάσα» από την επιβολή του πλαφόν

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει κινητοποιήσεις τις κυβερνήσεις, οι οποίες «τρέχουν» για να μειώσουν τις πιέσεις κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή 9/9 για να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και την αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν έκτακτους φόρους στα ενεργειακά κέρδη.

Η εισαγωγή ανώτατων ορίων τιμών στην παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο μπλοκ περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ενέργειας και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, ενώ θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να παραιτηθούν από έναν φόρο απροσδόκητων κερδών, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τις μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα επωφεληθούν από τις διαρθρωτικά υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές ενέργειας, έγραψαν οι αναλυτές, επιλέγοντας τις μετοχές των RWE AG, Energias de Portugal SA και Orsted A/S.

Διαβάστε ακόμη:

Βυθίζονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες παραγωγής: Αγνώριστη η Γερμανία!

Ανελέητο σορτάρισμα στο ευρώ – Ποντάρουν σε ύφεση στην Ευρωζώνη

Η Ευρώπη επιστρέφει στη… ζεστή αγκαλιά του άνθρακα

«Η εποχή της αφθονίας τελείωσε»

Η τραγική εικόνα της Ευρωζώνης σε 10 διαγράμματα

Η μάχη της Ευρώπης ξεκινά

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here