Η ασαφής προκήρυξη και τα κίνητρα στους επενδυτές του Φορέα Διαχείρισης και Επαναμίσθωσης ακινήτων

0
24

«Γλυκαντικά» για να προσελκύσει επενδυτές που θα αναλάβουν τον Φορέα Διαχείρισης και Επαναμίσθωσης των ακινήτων που ανήκουν σε χρεοκοπημένα νοικοκυριά ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Διότι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τον Φορέα που δημοσιεύθηκε προ ημερών δεν δίνει απάντηση σε δύο σημαντικά θέματα.

Το πρώτο είναι ποιος θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα ακίνητα που θα αναλάβει ο Φορέας και τη νομική τακτοποίηση των ακινήτων, στην περίπτωση δηλαδή που υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Οι πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των servicers αναφέρουν ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν με τους υποψήφιους επενδυτές.

Και οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, καθώς τα δύο αυτά θέματα θεωρούνται αγκάθια για την προσέλκυση ενδιαφέροντος.

Ενώ οι διαχειριστές βάζουν στο τραπέζι και άλλο ένα θέμα. Να δοθούν δηλαδή κάποιες εγγυήσεις από την ελληνική πολιτεία στα δάνεια που θα πάρουν για να αγοράσουν τα σπίτια των χρεωμένων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πιθανότερο δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι να «παγώσει» τόσο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για όσο χρόνο τα ακίνητα είναι στην ιδιοκτησία του Φορέα και την νομική τακτοποίηση τους να την αναλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης όταν το ακίνητο μεταβιβάζεται από τον Φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού ήρθε δύο χρόνια μετά τη σύσταση του Φορέα και η λειτουργία του αναμένεται στα μέσα του 2023.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού με την προσέλκυση ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της 19ης Ιουλίου και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση με την επιλογή των επενδυτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα  το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τον διαγωνισμό  « για την παραχώρηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων».

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η διακήρυξη για διενέργεια δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (του άρθρου 218 Ν. 4738/2020).

Σύμφωνα με το άρθρο 218 επ. Ν. 4738/2020, οι ευάλωτοι οφειλέτες (όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 217 του ίδιου νόμου) οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή κατά της πρώτης κατοικίας των οποίων επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Ο εν λόγω Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη.

Το Ελληνικό Κράτος θα παρέχει, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, μηνιαίο επίδομα στέγασης, ύψους έως 210 ευρώ (https://opeka.gr/stegasi-proti-katoikia/epidoma-stegasis/), για την υποστήριξη των ευάλωτων στην πληρωμή του μισθώματος προς τον Φορέα. Κατά τη διάρκεια, καθώς και στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς της μισθωμένης κατοικίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here