“Φονέας” των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας η δεύτερη Κυριακή

0
969

Με την εξαίρεση του Νίκου Ζενέτου στο Ίλιον, ο οποίος άλλωστε ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και φυσικά και του Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι που εκλέχτηκε σαρωτικά με 74,18% από τον πρώτο γύρο, σε όλους τους άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας οι νυν δήμαρχοι ηττήθηκαν στον δεύτερο γύρο.

Η μεγαλύτερη ανατροπή σημειώνεται στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, όπου ο νυν δημαρχος, Ν. Σαράντης, αν και είχε έρθει πρώτος με διαφορά 9 μονάδων στον πρώτο γύρο, ηττάται καθαρά από τον Γ. Τσίρμπα. Ο Νίκος Σαράντης υπήρξε επί τρεις τετραετίες δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων (από το 2010 του ενιαίου δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού) καθώς και πρόεδρος της Περιφεριακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Ανατροπή και στην Πετρούπολη, όπου ο πρώην δήμαρχος Στέφανος Βλάχος επανέρχεται μετά από 9 χρόνια στη δημαρχία, κερδίζοντας στην κόψη τον νυν δήμαρχο Βαγγέλη Σίμο. Ο Βαγγέλης Σίμος είχε έρθει πρώτος την πρώτη Κυριακή με 23,7% αλλά η διαφορά των 7 μονάδων από τον δεύτερο Στέφανο Βλάχο δεν ήταν αρκετή.

Στην κόψη και η ανατροπή στο Αιγάλεω με τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα να ηττάται με μόλις 42 ψήφους διαφορά από τον Ιωάννη Γκίκα. Ο Δημήτρης Μπίρμπας εξελέγη δήμαρχος του Αιγάλεω το 2014. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στον πρώτο γύρο η διαφορά των δύο διεκδικητών ήταν απειροελάχιστη (20 ψήφοι) με τον απερχόμενο δήμαρχο να σημειώνει 25,98% και τον νέο δήμαρχο Ιωάννη Γκίκα να κερδίζει το 26,04% των ψήφων.

Ανατροπή και στο Χαϊδάρι με τον νυν δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο να χάνει από τον Ευάγγελο Ντηνιακό, ο οποίος κερδίζει το 53,99% των ψήφων του δεύτερου γύρου. Ο Μιχάλης Σελέκος είχε εκλεγεί δήμαρχος το 2014 και, μετά την Πετρούπολη, με την απώλεια και του Χαϊδαρίου, η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ χάνει και τους δύο δήμους που είχε στη Δυτική Αθήνα.

Τέλος, ανατροπή είχαμε και στην Αγία Βαρβάρα, όπου ο Λάμπρος Μίχος, πρώην δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας επί 4 τετραετίες (από το 1995 μέχρι και το 2010), επανέρχεται μάλλον θριαμβευτικά, έναντι του νυν δημάρχου Γιώργου Καπλάνη. Ο Γιώργος Καπλάνης πρώην αντιδήμαρχος του Μίχου και διάδοχός του, όταν ο Λ. Μίχος άφησε τη δημαρχία για τα βουλευτικά έδρανα, εξελέγη δήμαρχος το 2010 και το 2014.

Αυτή η γενικευμένη “σφαγή” των νυν δημάρχων στη Δυτική Αθήνα πέραν όλων των άλλων αποτυπώνει και μια υπόκωφη δυσαρέσκεια των πολιτών. Χωρίς να παραβλέπουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε περιοχή και το γενικό πολιτικό κλίμα που έπαιξε τον δικό του ρόλο, είναι φανερό ότι οι δημότες περιμένουν περισσότερα. Ακόμα και στο Ίλιον όπου η επικράτηση του νυν (και επί 4 τετραετίες) δημάρχου ήταν παραπάνω από άνετη με 69,16%, ο απόλυτος αριθμός των ψήφων που έλαβε ο Νίκος Ζενέτος τη δεύτερη Κυριακή μειώθηκε από 16.291 σε 13.868. Το 49,54% που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή για πολλούς δημότες του Ιλίου έκανε μάλλον άσκοπη την προσέλευσή τους στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής.

Η πρόκληση θα είναι πλέον να υπάρξουν λειτουργικά δημοτικά συμβούλια καθώς με εξαίρεση αυτό του Περιστερίου, στους άλλους δήμους, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι θα συγκροτήσουν δημοτικές αρχές μειοψηφίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here