Άλλαξε όνομα η Coca – Cola στη Ρωσία

0
34

Σε Multon Partners μετονομάστηκε πριν από λίγες ημέρες η Coca – Cola HBC Eurasia, η θυγατρική της Coca – Cola HBC στη Ρωσία. Ήδη η αλλαγή του ονόματος έχει καταχωρισθεί στο Ενιαίο Μητρώο Νομικών Προσώπων της Ρωσίας, ενώ την αλλαγή αυτή που σημαίνει στην ουσία το οριστικό τέλος των προϊόντων Coca – Cola στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Coca – Cola HBC Ζόραν Μπογκντάνοβιτς σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους στις 5 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η The Coca – Cola Company αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, κάτι που σήμαινε ότι ο εμφιαλωτής της στην εν λόγω χώρα η Coca – Cola 3E θα έπρεπε επίσης να σταματήσει την παραγωγή και τη διακίνηση των σημάτων. «Δεν υπάρχουν καθόλου σχέδια για επανεισαγωγή των σημάτων και των προϊόντων της The Coca – Cola Company σε καμία μορφή» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Μπογκντάνοβιτς.

Τούτο σημαίνει, όπως ο ίδιος προσθέτει, ότι οι δραστηριότητες του ομίλου θα είναι πολύ πιο περιορισμένες στη Ρωσία και θα επικεντρωθούν στην παραγωγή και την πώληση των τοπικών σημάτων που διαθέτει εκεί, ήτοι τα σήματα Dobry, Rich and Moya Semya. Επιπλέον, όλες οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από την αγορά της Ρωσίας. «Τους επόμενους μήνες η Multon Partners θα εκτιμήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθιερωθεί, κάτι το οποίο ίσως σημάινει κάποιες επεκτάσεις στα υφιστάμενα τοπικά σήματα. Ωστόσο, κανένα σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Coca – Cola HBC.

Σημειώνεται ότι εκτός από την ονομασία άλλαξε, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, και η έδρα της εταιρείας και πλέον θα βρίσκεται στη Μόσχα και όχι στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Ερωτηθείς κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων για την τύχη των εργοστασίων της εταιρείας στη Ρωσία, ο διευθύνων σύμβουλος της Coca – Cola HBC κ. Ζόραν Μπογκντάνοβιτς απάντησε: «Δεν σκεφτόμαστε να τα κλείσουμε».

Η Coca – Cola HBC δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1994 και αρχικά συμμετείχε σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Coca Cola Company, την Coca – Cola Molino Beverages Ltd. Το 2001 η Coca – Cola HBC εξαγόρασε από την Coca – Cola Company όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία, δηλαδή τα εργοστάσια και τα δικαιώματα εμφιάλωσης, ενώ το 2005 εξαγόρασε και την εταιρεία παραγωγής χυμών Multon. Ας σημειωθεί ότι τα πρώτα προϊόντα Coca – Cola και Fanta εισήχθησαν στη Ρωσία το 1979, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευάστηκε στη Μόσχα το 1994 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια πολλά ακόμη.

Σήμερα ο όμιλος Coca – Cola HBC διαθέτει στη Ρωσία 10 εργοστάσια με 60 γραμμές παραγωγής. Τα εργοστάσια βρίσκονται στη Μόσχα και στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, στην Αγία Πετρούπολη, στη Σαμάρα, στο Ροστόφ ον Ντον, στο Εκατέρινμπουργκ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Βλαδιβοστόκ και στο Κράσνογιαρσκ. Το εργοστάσιο χυμών της Multon αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χυμών στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, το εργοστάσιο στο Ροστόφ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει ο όμιλος στην Ανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος απασχολεί στη Ρωσία περί τα 7.000 άτομα, ενώ διαθέτει στόλο 3.554 φορτηγών.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here