Βασίλης Τσίτσος, «Εκφράζουμε το φρέσκο και το νέο στην πράξη και όχι στα λόγια»

0
193

Ο Βασίλης Τσίτσος διεκδικεί τη δημαρχία στον δήμο Χαϊδαρίου με τον συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση», του οποίου ηγείται. Γεννημένος το 1979, είναι πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην αντισεισμική μηχανική, αλλά και με συμμετοχή την περίοδο 2007-2011, στην επιστημονική ομάδα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), όπου σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.

Πατέρας δύο παιδιών, μέλος του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δαφνίου Χαϊδαρίου «Ο Δαφναίος Απόλλων» και ενεργό μέλος επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στον χώρο των μηχανικών, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μπει στη «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών, για τις ανησυχίες και το όραμα που έχει για την πόλη του, αλλά και για την «επόμενη ημέρα».

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βασιλόπουλο του υποψήφιου δημάρχου Χαϊδαρίου με τον συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση», Βασίλη Τσίτσου.

– Σε περίπτωση εκλογής σας ως δήμαρχος Χαϊδαρίου, ποιό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε;

«Είναι μια ερώτηση που μου αρέσει πολύ και θα ήθελα να απαντήσω, αλλά δυστυχώς με πικραίνει. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να έχω “ένα πράγμα” ως προτεραιότητα, αλλά η αλήθεια είναι σκληρή. Το Χαϊδάρι αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα από τη στιγμή, που τα τελευταία χρόνια, ταλαιπωρήθηκε από μη παραγωγικές δημοτικές Αρχές, ώστε δεν είναι “ένα πράγμα” αυτό που θα πρέπει να κάνω. Είναι πολλά. Επιτρέψτε μου όμως, να σας πω ότι αυτό είναι και το μεγάλο μου κίνητρο, όπως και των συνοδοιπόρων μου στους “Πολίτες Σε Δράση”: Να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές που θα αλλάξουν ριζικά την πόλη, θα αναδείξουν την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, θα την κάνουν ανθρώπινη και φιλική, τόσο κοινωνικά όσο και περιβαλλοντικά.

Κι αυτό θα γίνει με έργα ουσίας, μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα με πολύπλευρες δράσεις, που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή. Μέσα στο μυαλό μας λοιπόν, δεν είναι ένα ως πρώτο, αλλά πολλά. Από συγκοινωνιακά και θέματα υποδομών, μέχρι ζητήματα υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος, ενίσχυση των συνανθρώπων μας με αναπηρία, πολιτισμού, αθλητισμού.

Θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν για την αξία της συνεργασίας και του σεβασμού, να μη διαχωρίζουν τους ανθρώπους αναλόγως φύλου, προσανατολισμού ή χρώματος. Επίσης να σέβονται όλοι το περιβάλλον και τα ζώα. Πολύ δε περισσότερο, θέλουμε με έντονες δράσεις που θα αναπτύξουμε, να μάθουν τα παιδιά μας την ιστορία της πόλης, που είναι πλούσια και δυστυχώς δεν ασχολείται κανείς να τους τη μάθει. Για παράδειγμα, ξέρουν ποιός ήταν ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που φέρει το όνομά του ένας κεντρικός δρόμος στο Δάσος; Ξέρουν γιατί ονομάζεται Καραϊσκάκη ο κεντρικός δρόμος του Χαϊδαρίου και Φαβιέρου η προέκτασή του;

Το Χαϊδάρι δυστυχώς υστερεί σε όλα αυτά, καθώς επί σειρά ετών αναπτύχθηκε μια λογική με βάρος στη βιτρίνα και την επικοινωνία και όχι στην ουσία. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οπότε, αν και σας φαίνεται λίγο γενική η απάντησή μου, εν τούτοις είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες του Χαϊδαρίου το αντιλαμβάνονται. Θα δώσουμε όλο το βάρος στην ουσία και όχι στη βιτρίνα. Κι αυτό τα λέει όλα».

 

– Γιατί ένας πολίτης του Χαϊδαρίου να ψηφίσει τους «Πολίτες Σε Δράση» και τον Βασίλη Τσίτσο;

«Γιατί εκφράζουμε το “φρέσκο” και το νέο στην πράξη και όχι στα λόγια. Δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς αυτό, από τη στιγμή κατά την οποία τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Επ’ αυτού επιτρέψτε μου να επισημάνω κάτι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διατηρήσαμε ψηλά τη σημαία του σεβασμού και του πολιτισμού, δεν υποβιβάσαμε το επίπεδο, δεν ενισχύσαμε την τοξικότητα, αποφύγαμε τους διαπληκτισμούς δημοσίως ή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Αυτό δε σημαίνει ότι η περιγραφή της κατάστασης στο Χαϊδάρι αποτελεί “προσωπική επίθεση”. Τι έχουμε απέναντί μας; Δύο υποψηφίους, το νυν και τον τέως δήμαρχο με σαφώς αποτυχημένες θητείες και άλλους δύο, οι οποίοι είχαν διατελέσει αντιδήμαρχοι σε επίσης αποτυχημένες δημοτικές Αρχές.

Εμείς συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους άφθαρτους αλλά ορεξάτους, από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Καθημερινούς. Που απάντησαν ορθά στην ερώτηση “Θέλεις να προσφέρεις;”. Δεν καλέσαμε απλώς για να γεμίσουμε ψηφοδέλτιο. Κάθε επιλογή είχε συγκεκριμένα κριτήρια και στόχευση.

Και ταυτόχρονα έχουμε καταθέσει προτάσεις για τα πάντα. Χωρίς να κρίνουμε κανέναν, αφού ούτως ή άλλως ξεκάθαρα έχουν αποτύχει, άρα σημασία έχει να μιλάς για το μέλλον και όχι για το παρελθόν».

– Εσείς για ποιο λόγο κρίνατε ότι έφτασε η στιγμή να διεκδικήσετε μια τόσο σοβαρή θέση στην πόλη σας;

«Ο πιο δυνατός άνθρωπος είναι ο αποφασισμένος. Έκρινα ότι θα έπρεπε να βγω μπροστά κι από τη στιγμή που βρήκα ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα.

Η καθημερινή συναναστροφή μου, τόσο με την ομάδα μου όσο και με τον κόσμο της πόλης, με κάνει ακόμα πιο δυνατό. Γιατί βλέπω ότι υπάρχει η “φλόγα” της αλλαγής σελίδας. Θέλουμε να τελειώσει μια και καλή ο νεποτισμός, το Χαϊδάρι δεν ανήκει σε κανέναν εκτός από τους πολίτες του. Θέλουμε μια πόλη για όλους, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις κι εξαρτήσεις. Είναι θλιβερό το φαινόμενο να βλέπεις υποψηφίους να τσακώνονται δημοσίως για το ποιος απολαμβάνει κομματικής στήριξης. Αν σας δοθεί η ευκαιρία να έρθετε σε μια συγκέντρωσή μας, τότε θα καταλάβετε πολλά. Τα στελέχη του ψηφοδελτίου μου είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους ως χαρακτήρες και προσωπικότητες, αλλά και τόσο ίδιοι όταν συζητάμε για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πόλη.

Γιατί το “εγώ” όλων μας μπαίνει κάτω από το “εμείς”. Και το έχουμε αποδεχτεί. Από τη στιγμή που βρήκα τέτοια ανταπόκριση και τέτοιο περιβάλλον, δεν θα μπορούσα παρά να αισθάνομαι έτοιμος, δυνατός, αισιόδοξος και αποφασισμένος».

– Σας ρωτήσαμε τι θα κάνετε αν εκλεγείτε. Να σας ρωτήσουμε και τι θα κάνετε αν δεν εκλεγείτε;

«Οι “Πολίτες Σε Δράση” θα είναι το ίδιο δυνατοί κι αποφασισμένοι, εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Η επόμενη μέρα είναι έτοιμη. Έχουμε ήδη μοιράσει τομείς ευθύνης μ’ έναν επικεφαλής, γιατί είτε εκλεγούμε είτε όχι, θα είμαστε αυτό που αναφέρει ο τίτλος μας: Πολίτες που θα δρουν, θα ελέγχουν και θα ασκούν κριτική καλοπροαίρετη αλλά αυστηρή.

Δεν έχουμε αγκυλώσεις. Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε την αξία κάθε καλής πρότασης κι ας προέρχεται από αντίπαλο ψηφοδέλτιο. Αυτό δείχνει το αίσθημα ευθύνης για την πόλη. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε έτοιμοι για την 16η Οκτωβρίου, δηλαδή για την επομένη των εκλογών. Με πολλές ”εκπλήξεις”, που δεν τις περιμένει κανείς».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here