Αντιδράσεις από την ΡΑΚ Πετρούπολης για τον προγραμματισμό προσλήψεων στον Δήμο

0
1961

Οι προβληματισμοί μας για τον  Προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών έτους 2017 στο Δήμο Πετρούπολης.

Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2017 την Πέμπτη 12/01 ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητηθήκαν ήταν και ο «Προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών έτους 2017».

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια έχουν απαγορευτεί με πανομοιότυπες κυβερνητικές αποφάσεις, κατ’ εντολή των δανειστών, οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους δήμους, που έχει ως συνέπεια οι δήμοι να έχουν σοβαρές ελλείψεις σε καίριες υπηρεσίες τους.

Επιπρόσθετα έχουν προωθηθεί όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας με σκοπό τη συμπίεση του εργατικού κόστους, τους μισθούς πείνας και την «ανακύκλωση» της ανεργίας.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια δε σταμάτησαν. Είχαν ένα μικρό αποτέλεσμα, ώστε με το Ν. 4368/2016 να εξαιρεθεί της απαγόρευσης το μόνιμο προσωπικό των κατηγοριών ΔΕ (Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και ΥΕ (Υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που απασχολούνται σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλ. εκεί που ο δήμος εισπράττει δημοτικά τέλη και αφορά κυρίως καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Το Υπουργείο Εσωτερικών με την με αρ. 45/40703/16-12-2016 εγκύκλιό του κάλεσε τους δήμους κατά προτεραιότητα να προγραμματίσουν μέσω ΑΣΕΠ την κάλυψη των αναγκών τους σε αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Να τονίσουμε ότι είναι υποκριτική η στάση της κυβέρνησης, αφού οι δυνατότητες για τους δήμους είναι από αδύνατες έως πολύ μικρές, αν αναλογιστούμε την οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί (13 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια) από όλες τις κυβερνήσεις και την αδυναμία των πολιτών να συμβάλλουν μέσω δημοτικών τελών.

Παρόλα αυτά θα περίμενε κανείς από τη διοίκηση να περιγράψει τις ανάγκες του δήμου – αφού αυτός ο προγραμματισμός θα επηρεάσει το δήμο για αρκετά χρόνια –  να παρουσιαστούν οι οικονομικές του δυνατότητες, να αναδειχτούν οι κυβερνητικές ευθύνες, οι αδυναμίες του       Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου κα να δρομολογηθούν αλλαγές του όπου χρειάζονται. Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατάργησαν αυθαίρετα σε όλους του δήμους της χώρας τις κενές οργανικές θέσεις για να δρομολογήσουν την απαγόρευση της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Αντί αυτών ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο απλά το θέμα για την πρόσληψη ενός εργάτη νεκροταφείου και ενός μηχανικού αυτοκινήτων με το επιχείρημα ότι είναι καλυμμένες όλες οι ανάλογες θέσεις του οργανισμού του δήμου και «δε δικαιούμαστε» άλλο προσωπικό. Αντιδράσαμε, αποδεικνύοντας ότι κενές θέσεις υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες και ότι πρέπει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση καθαριότητας να περιγραφούν  και να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι ανάγκες της. Άλλωστε ο δήμος έχει καταθέσει προς την Περιφέρεια Αττικής Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που παρόλα τα κενά και τις αδυναμίες του, προσπαθεί τυπικά να προωθήσει μια εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων στην Πετρούπολη. Από αυτό προκύπτει ένα βασικό ερώτημα: ακόμα και αν εξασφαλίσουμε τις βασικές υποδομές για μια εναλλακτική διαχείριση, με ποιο προσωπικό θα εφαρμοστεί; Η διοίκηση αποφάσισε να αποσύρει το θέμα για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο μελετώντας ξανά τα δεδομένα.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη συνεδρίαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου που έχει οριστεί για την προσεχή Πέμπτη 26/01 η εισήγηση της διοίκησης παραμένει η ίδια. Θεωρούμε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τις υπηρεσίες του δήμου, να περιγραφούν με σαφήνεια οι ανάγκες τους, να προωθηθεί η κατά προτεραιότητα  λύση τους, να γίνει άμεσα η αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που στην ουσία περιορίζει την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας του πολίτη. Οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται και στο δήμο μας με τα προγράμματα κοινωφελούς 8μηνης εργασίας (στο δήμο μας το επόμενο διάστημα θα έρθουν 267 άτομα) όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους που τους μετονομάζουν σε «ωφελούμενους» και προσπαθούν να δημιουργήσουν  λανθασμένες και πρόσκαιρες εντυπώσεις, στους πολίτες.

Καλούμε τη διοίκηση, μέσα από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο δημοτικό συμβούλιο να αναδείξει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και να δώσει λύσει ανάλογη των συμφερόντων δημοτών και εργαζομένων.

Νίκος Σακούτης

Επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πολιτών Πετρούπολης

Μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ

Μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ Αττικής

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here