Η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια ημέρα σκέψης και προετοιμασίας για την άφιξη του Πάσχα

0
61

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια ημέρα που  τιμάτε με ευλάβεια υπερ. υγείας από τους Χριστιανούς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, λίγο πριν από το Πάσχα. Αντιπροσωπεύει την ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με την πίστη, ο Ιησούς Χριστός πήγε στον Ναό στην Ιερουσαλήμ και είχε μια σειρά από διαλέξεις και συζητήσεις με τους Φαρισαίους και τους Σαδουκαίους.

Μεγάλη Τετάρτη: τι τιμούμε.
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι επίσης γνωστή ως η ημέρα της “Συμβολής”, καθώς οι Απόστολοι συναντήθηκαν για να συμβουλευτούν για το πώς θα προετοιμαστούν για το Πάσχα και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με την θρησκευτική τελετουργία.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια ημέρα σκέψης και προετοιμασίας για την άφιξη του Πάσχα, καθώς οι Χριστιανοί σκέφτονται τη θυσία του Ιησού Χριστού και ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν και να τιμήσουν την ανάστασή του. Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί πραγματοποιείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα ή το βράδυ διεξάγεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μυστηρίου, ο παπάς αναγνωρίζει επτά Ευαγγέλια και εκφράζει επτά ευχές, προκειμένου να ευλογήσει ένα λάδι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει το γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία μια αμαρτωλή γυναίκα άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο, επειδή είχε μετανιώσει για τα αμαρτήματά της και έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού όταν η γυναίκα εμφανίστηκε και έκανε την πράξη αυτή. Αν και μερικοί μαθητές θεώρησαν την πράξη ως σπατάλη, ο Ιησούς την υπερασπίστηκε και είπε πως αυτό που έκανε η γυναίκα ήταν σωστό, αφού με το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή του. Αργότερα, ο Ιούδας πήγε στους Αρχιερείς και τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό και αυτοί υποσχέθηκαν να του δώσουν τριάντα αργύρια.

Μεγάλη Τετάρτη: Τα έθιμα
Κατά τη διάρκεια της τελετής του Ευχελαίου στις εκκλησίες, ο ιερέας συνήθως σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Πόντο, αυτή η τελετή πραγματοποιείται και στα σπίτια. Στα αντικείμενα που ευλογούνται κατά τη διάρκεια του Ευχελαίου αποδίδεται μια ξεχωριστή ευλογία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here