G7 προς Ρωσία: “Μην χρησιμοποιήσετε βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα… “

0
51

Ευθεία προειδοποίηση προς τη Ρωσία να… μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα απηύθυνε με ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού η G7 μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν.

Όλες οι χώρες δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπαν.

Αναφορικά με την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως και 15 δις κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.

Στήριξη Μπάιντεν σε Ζελένσκι

«Στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση Ζελένσκι που αντιστέκονται ηρωικά στην επιθετική στρατιωτική πολιτική του προέδρου Πούτιν», το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά τη Σύνοδο της G7.

Ειδικότερα, ο πλανητάρχης ανέβασε δύο φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Twitter κι έγραψε τα εξής: «Ήμουν περήφανος που συνάντησα τους συντρόφους ηγέτες της G7 σήμερα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους ανθρώπους της Ουκρανίας και την κυβέρνησή της που αντιστέκονται ηρωικά στην επιθετική στρατιωτική πολιτική του προέδρου Πούτιν και υπερασπίζονται την εδαφική τους ακεραιότητα».

Τι λέει το προσχέδιο συμπερασμάτων

«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως» τονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο προσχέδιο συμπερασμάτων, που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, που συνεδριάζουν με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Στο τελευταίο κείμενο του προσχεδίου, αναφέρεται ότι η Ρωσία επιτίθεται κατά αμάχων και στοχοποιεί μη στρατιωτικούς στόχους, κάτι που συνιστά εγκλήματα πολέμου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που μαίνεται ο πόλεμος καθώς και να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, ενώ ζητά τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία και τον λαό της, όπως και τη βούλησή τους να παράσχουν υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και υλικό. Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ηγέτες αναφέρονται στο ζήτημα των εκατομμυρίων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ παραδέχονται ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί πρόκληση για τα κράτη υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για την στήριξη των κρατών μελών που θα φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.

Παράλληλα, η Ευρώπη δεσμεύεται τόσο για τη αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όσο και για την παροχή στήριξης στην ουκρανική κυβέρνηση και τις ανάγκες της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει το κείμενο, συμφωνεί στη σύσταση ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες, ενώ ζητά και τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ταμείου. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συμπαρασταθούν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και στο λαό της.

«Αν η Ρωσία θέλει ρούβλια, πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τις τιμές» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εάν η Ρωσία ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια, η τιμή θα πρέπει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τιμές που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντε Κρόο πριν εισέλθει στη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά των Ρώσων, ο Ντε Κρόο είπε ότι η γενική αρχή είναι πως οι κυρώσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ρωσική πλευρά παρά στην ευρωπαϊκή: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας».

Όταν ρωτήθηκε για ένα πιθανό εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου, τόνισε τον «μεγάλο αντίκτυπο» τέτοιων μέτρων στην Ευρώπη, λέγοντας: «Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο».

Η Ολλανδία δεν περιμένει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η Ολλανδία θα στήριζε πρόσθετες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο δεν αναμένεται μια τέτοια απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε «πραγματικά εντυπωσιασμένος» από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ έδωσε έμφαση στα σημαντικά μέτρα που έλαβαν οι χώρες κατά της Μόσχας, όπως τη συνέχιση των κυρώσεων και την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως είπε, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν θα είναι ικανοποιημένος γιατί θέλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Ο Ρούτε χαρακτήρισε σημαντικό για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ το να εργαστούν για την επίτευξη του στόχου δαπανών 2% στην άμυνα πριν οι ηγέτες συναντηθούν εκ νέου στη Μαδρίτη. Η Ολλανδία, ανέφερε, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με μονάδα στρατιωτικών που θα συνεργαστούν με τη Γαλλία για τον συντονισμό αποστολής στη Ρουμανία.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν τον νικητή του πολέμου» είπε ο Μπορέλ

Για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού και την κρισιμότητα των δυο επόμενων εβδομάδων, αναφορικά με την έκβαση του πολέμου, μίλησε ο Ζοσέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τις περιοχές τους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ο ρωσικός στρατός προχωράει σε σφαγές, καθώς έπειτα από ένα μήνα μαχών, δεν έχει καταφέρει να φτάσει εκεί που θέλει. Και όσο δεν καταφέρουν οι Ρώσοι να καταλάβουν πόλεις, βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τα πάντα».

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πολεμούν κι εμείς τους ενισχύουμε με όπλα, θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε και να πιέζουμε την Μόσχα. Ας ελπίσουμε πως δεν θα συμβεί χημική επίθεση από την πλευρά των Ρώσων» είπε ο Μπορέλ, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο να συζητηθούν νέες κυρώσεις κατά προσώπων.

Σε ερώτηση για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν από τη ρωσική επιθετικότητα η Γεωργία και η Μολδαβία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε: «Η αστάθεια στην περιοχή είναι μεγάλη, αλλά για την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ουκρανικό στρατό. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα δείξουν ποιος θα νικήσει. Οι Ουκρανοί πολεμούν να σταματήσουν τον πόλεμο».

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα είναι αποτελεσματικές εφόσον η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα, λέει η πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά», είπε η Μάριν κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία θέλει να διασφαλίσει ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εφαρμόζονται

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

«Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι η στάση της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική κρίση είναι απαράδεκτη. Η Ινδία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κάποια κύρωση.

Η Εσθονή πρωθυπουργός ζητά να επιβληθούν «οι σκληρότερες δυνατές κυρώσεις» στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε η Κάλας αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίθετος στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία “προς το παρόν” ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε πως νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Αν θέλουμε να έχουμε νέες κυρώσεις, χρειάζεται να τις επιβάλουμε ως αντίδραση σε κάτι. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αυτό είναι βέβαιο», είπε ο Μπετέλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όμως το γεγονός είναι ότι, αν επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, περισσότερες κυρώσεις, με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα ζητάει ο πρωθυπουργός της Λετονίας

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.

«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε ο Κάρινς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν το κάνουμε, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη δεν θα πληρώσει τις ενεργειακές προμήθειες σε ρούβλια, λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν θα πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια μετά την απαίτηση της Μόσχας από “μη φιλικές” χώρες να διευθετήσουν τους λογαριασμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εθνικό της νόμισμα.

“Δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη γνωρίζει ούτε πώς μοιάζουν τα ρούβλια, κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια”, είπε σε δημοσιογράφους ο Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here