Covid-19: Τα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 με την ταχεία εξάπλωση

0
20

Ταχεία εξάπλωση είχε μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο η παραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού και πλέον έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος που εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται, επίσης, σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας, αλλά και στην Ινδία.

Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές Αρχές επισημαίνουν ότι ακόμη δεν είναι σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, ενώ το CDC σημειώνει: «Οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν καταρροή (31,1%), βήχα (22,9%), πονοκέφαλο (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκό πόνο (15,8%), πονόλαιμο (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2% – 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Οι συστάσεις των γιατρών

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Θα πρέπει να υπάρχει προσοχή σε εσωτερικούς χώρους και εάν κάποιος είναι θετικός είναι καλύτερο να μείνει σπίτι, απομονωμένος από τους άλλους για κάποιες ημέρες. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC» καταλήγει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

«Κλείνει» στα 19 ευρώ ανά μετοχή, το deal της Τέρνα Ενεργειακής
Το Μαξίμου πάει Λεωφόρο Αμαλίας – Οι σκέψεις του Μητσοτάκη για μετακόμιση
Ντίλερ του Καζίνο Μοντ Παρνές αποκαλύπτει ιστορίες τρέλας από το ναό του τζόγου
Ο πλαστικός χειρουργός των celebrities αποκαλύπτει πώς κρατούν μυστικές τις επεμβάσεις τους

Πηγή: radar.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here