25η Μαρτίου: Το Google doodle που τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

0
27

Με ένα google doodle την 25η Μαρτίου η δημοφιλής πλατφόρμα αναζήτησης τιμάει την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Το google doodle αποτυπώνει την γαλανόλευκη σημαία και τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κατά την οποία το έθνος ξεκίνησε τον αγώνα του για ανεξαρτησία ενάντια σε τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.

Η 25η Μαρτίου είναι και θρησκευτική εορτή καθώς η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Σχετικά με το σημερινό doodle, η Google σημειώνει πως «το σημερινό doodle αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά από 400 χρόνια κατοχής, η Εθνική Ημέρα της Ελλάδας γιορτάζει την έπαρση της γαλανόλευκης σημαίας της Ελλάδας στον ουρανό ως διακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Η Ελλάδα τιμά τη γιορτή με παρελάσεις και ομιλίες. Αυτές οι γιορτές προσελκύουν χιλιάδες θεατές που αργότερα απολαμβάνουν παραδοσιακά πιάτα, όπως ο μπακαλιάρος (τηγανισμένος μπακαλιάρος) συνοδευόμενος από έναν πουρέ σκόρδου και πατάτας, που ονομάζεται σκορδαλιά.

Αυτή η σημαντική ημέρα στην ιστορία σηματοδοτεί τη μάχη που κερδήθηκε με κόπο και σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη ελευθερία της Ελλάδας για περισσότερα από 200 χρόνια. Ζήτω η 25η Μαρτίου».

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε

Παρόλο που την συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με τους ιστορικούς, δεν υπήρξε κανένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός (εκτός από αψιμαχίες) που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή, ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς, στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο.

Η 25η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, ως η ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού ενώ ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με Βασιλικό Διάταγμα από την Κυβέρνηση του Όθωνα προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του πρώτου και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Διαβάστε αναλυτικότερα ΕΔΩ τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.

Με χαρακτηριστικό στοιχείο την επαναστατική ατμόσφαιρα, αυτές οι δέκα ταινίες διαδραματίζουν την Επανάσταση του 1821 και δοξάζουν τους ήρωές της:

Δέκα ταινίες για την Επανάσταση του 1821

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here