2.389 παιδιά μεταφέρθηκαν παράνομα στη Ρωσία σύμφωνα με τους Ουκρανούς

0
14

Σε νέες καταγγελίες περί παράνομης μετακίνησης αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, προέβη το υπουργείο εξωτερικών της Ουκρανίας. Μετά τις αναφορές αξιωματούχων από το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης για τη βίαιη μεταφορά χιλιάδων κατοίκων από τον ρωσικό στρατό σε καταυλισμούς στη ρωσική επικράτεια, το υπουργείο εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε γνωστό πως με τον ίδιο τρόπο, έχουν μεταφερθεί με “παράνομο τρόπο” 2.389 παιδιά από περιοχές του Ντονμπάς στη Ρωσία.

“Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν στις 19 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής “εκτόπισαν παράνομα” 2.389 παιδιά που βρίσκονταν στις κατεχόμενες περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στο έδαφος της Ρωσίας. Η υποχρεωτική μετακίνηση αμάχων στο έδαφος του επιτιθέμενου κράτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, μοιάζει με απαγωγή. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, ανέφερε στην ενημέρωσή του το ουκρανικό υπουργείο και συνέχισε: “Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί στον παράνομο εκτοπισμό παιδιών, να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού”.

Προειδοποιήσεις από Κομισιόν…

Η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Η Γιόχανσον επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Εσθονία ότι περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά.

Εξάλλου στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, τα οποία δεν έχουν πάρει οι γονείς τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής ή να δοθούν αναγκαστικά για υιοθεσία, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος. «Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ευάλωτα παιδιά να γίνουν θύματα διακινητών», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής στα σύνορα της ΕΕ έχουν εντοπιστεί πολύ λίγα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, σημείωσε η Γιόχανσον και έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά διακίνησης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here