Χάρι Πότερ: Στο «σφυρί» σπάνια προσχέδια της πρώτης έκδοσης

0
200

Προσχέδιο του πρώτου βιβλίου Harry Potter βγαίνει σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα, το οποίο αναμένεται να «πιάσει» τουλάχιστον 20.000 βρετανικές λίρες. Πρόκεται για το μοναδικό γνωστό προσχέδιο του είδους του, το οποίο θα δημοπραττηθεί παράλληλα με το βιβλίο «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» σε πρώτη έκδοση και υπογεγραμμένο από την JK Rowling, το οποίο αναμένεται να δοθεί για τουλάχιστον 25.000 λίρες.

Το προσχέδιο, που ουσιαστικά είναι μία πρώιμη μορφή του βιβλίου πριν ακόμη και από το σχέδιο προς διόρθωση, περιλαμβάνει 109 σελίδες και η δημοπρασία πραγματοποιείται από τον οίκο Chiswick Auctions. Ο πλειοδότης θα αποκτήσει μαζί και επιστολές από το 1997, την χρονιά δημοσίευσης. Οι επιστολες αυτές είναι μεταξύ της Rosamund Walker, τότε επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ στις εκδόσεις Bloomsbury, και της Fiona Waters, η οποία ήταν κριτικός για παιδικά βιβλία.

Σε μία από τις επιστολές αυτές από τον Φεβρουάριο του 1997 αναφέρεται από την Walker μεταξύ άλλων: «Το λάτρεψα – γρήγορο, αστείο, εφευρετικό, έξυπνο και οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά αληθινοί». Στο γράμμα που ακολούθησε, η Waters απαντά πως επίσης λάτρεψε το βιβλίο και ότι δέθηκε με τον ίδιο τον χαρακτήρα του Χάρι Πότερ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου Chiswick Auctions δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να προσφέρουμε μία τόσο εντυπωσιακή βαθύτερη ματιά σε κάτι το οποίο έχει καταστεί ένα εμβληματικό έργο στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αυτό το αντίτυπο δεν αναφέρεται στην τελική βιβλιογραφία από τον Philip W Errington, η οποία καταγράφει όλη την δραστηριότητα όσον αφορά τα έργα της JK Rowling. Επομένως, αυτά είναι τα μοναδικά γνωστά προσχέδια που επιβίωσαν, τα οποία έχουν βγει στο κοινό, ή έχουν προσφερθεί προς πώληση στην ανοιχτή αγορά».

Σημειώνεται ότι στην ίδια δημοπρασία θα προσφερθεί και ολόκληρο το σετ των επτά βιβλίων σε πρώτη έκδοση και σε εξαιρετική κατάσταση. Και τα επτά βιβλία, με μαλακό εξώφυλλο, φέρουν την υπογραφή της JK Rowling. Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, το σετ αναμένεται να «πιάσει» μεταξύ 26.000 και 28.000 λίρες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here