Φυσικό αέριο: Ράλι 21% στα 260 ευρώ, κλειστός ο Nord Stream

0
24

Ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι  αγοραστές φυσικού αερίου που ήδη παλεύουν με τις τιμές – ρεκόρ αντιμετωπίζουν περαιτέρω εμπόδια, με τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι ο αγωγός Nord Stream θα παραμείνει κλειστός επ’ αόριστον, προκαλώντας φόβους για δελτίο ενέργειας.

Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πριν και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν ήδη ανεβάσει τις ευρωπαϊκές τιμές κατά σχεδόν 400% τον τελευταίο χρόνο, στέλνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, σημειώνει το Reuters.

«Όπλο» στα χέρια του Πούτιν το φυσικό αέριο

Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τον ενεργειακό εφοδιασμό σε αυτό που η Μόσχα έχει αποκαλέσει “οικονομικό πόλεμο” με τη Δύση για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις και τεχνικά ζητήματα για τις διακοπές του εφοδιασμού.

Ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρείχε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά ήδη λειτουργούσε μόλις στο 20% της δυναμικότητας πριν διακοπούν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές ότι ο κρατικά ελεγχόμενος ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές στο 20% μετά την τελευταία διακοπή, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του ολλανδικού TTF φυσικού αερίου να υποχωρήσουν περίπου 40% από το υψηλό ρεκόρ της 26ης Αυγούστου και να κλείσουν λίγο πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.

Αλλά αφού η Ρωσία ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη των ροών, λέγοντας ότι ανακάλυψε βλάβη κατά τη διάρκεια της συντήρησης, οι τιμές αυξάνονται και πάλι, με το TTF να εκτοξεύεται 21% στα 260 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Το «σόου» Καραμανλή στα Ανώγεια και η αγωνιώδης προσπάθεια του να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τα… «κέντρα» που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση έχουν όνομα και επώνυμο
Κύθνος: Γιατί βυθίστηκε το εντυπωσιακό σκάφος «007»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here