Φυσικό αέριο: Ράλι στην Ευρώπη, φόβοι για τις προμήθειες μέσω Ρωσίας

0
24

Ράλι καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς το «μπλόκο» στη μεταφορά μέσω της Ουκρανίας και η κίνηση της Μόσχας για αντίποινα κατά των κυρώσεων αύξησαν τον κίνδυνο περικοπών του εφοδιασμού.

Ράλι 13% για το φυσικό αέριο

Το συμβόλαιο αναφοράς στην Ολλανδία (TTF) αυξήθηκε έως και 13% με τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας να δηλώνει ότι οι αποστολές από τη Ρωσία ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω την Πέμπτη. Το ολλανδικό TTF ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 11,9% στα 105,2 ευρώ.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό επηρεάζει τη συνολική διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)  και ο θερμότερος καιρός περιορίζουν τη ζήτηση. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί, σημειώνει το Bloomberg.

Αντίποινα από τη Ρωσία

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania GmbH και σε διάφορες θυγατρικές της εταιρείας που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον βραχίονα Gazprom Marketing & Trading Ltd., με έδρα το Λονδίνο, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανατρέψει τις αγορές LNG καθώς μπορεί να εμποδίσει τον έμπορο να πάρει στα χέρια του ρωσικά φορτία επί του παρόντος με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Ο κατάλογος των μονάδων που υπόκεινται σε κυρώσεις περιλαμβάνει επίσης τον προμηθευτή αερίου της Γερμανίας Wingas GmbH. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι «αξιολογεί αυτές τις ανακοινώσεις» καθώς περιμένει τις λεπτομέρειες. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι επί του παρόντος εγγυημένη και ελέγχεται συνεχώς», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος διαταραχών έρχεται ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν να βρίσκεται  λύση για τον μεγάλο πονοκέφαλο της Ευρώπης, που δεν είναι άλλος από την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό της αέριο.

Οι εταιρείες ήταν ολοένα και πιο σίγουροι ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη να φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση. Περισσότεροι Ευρωπαίοι αγοραστές ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια.

«Οι εξελίξεις είναι μόνο οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά γεγονότα που έχουν επιδεινώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού εν μέσω του πολέμου», ανέφερε σε σημείωμα του Eurasia Group.

«Οι συνεχιζόμενες διακοπές σημαίνουν ότι τα κράτη της ΕΕ θα εντείνουν τις προετοιμασίες για μεγαλύτερες διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από τη Ρωσία φέτος», τονίζουν οι αναλυτές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here