Τράπεζες: Τρίβουν τα χέρια τους μετά την αύξηση των επιτοκίων και υπολογίζουν τα κέρδη τους

0
25

Λογαριασμό κάνουν οι Ελληνικές τράπεζες για το πόσο αυξημένα θα είναι τα έσοδα τους από τους τόκους τώρα που η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο κατά 0,5%.

Και κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξήσεις της ΕΚΤ στην κερδοφορία τους, για το όφελος αυτό έχουν μιλήσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ενίσχυση της κερδοφορίας λόγω επιτοκίων φέρνει πιο κοντά και τη διανομή μερίσματος.

Υπολογίζουν ότι το 2023 τα έσοδα από τόκους θα αυξηθούν πάνω από 7% και το 2024 η αύξηση στα επιτοκιακά έσοδα θα είναι 15% με 20%.

Όμως…

Για να αυξηθούν τα έσοδα από τόκους, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις των δανείων τους.

Δόσεις που θα είναι αυξημένες κατά 50 ευρώ το μήνα για κάθε αύξηση 1% στο επιτόκιο (πχ για δάνειο στεγαστικό 100.000 ευρώ με αποπληρωμή στην 20ετία).

Και φυσικά θα πρέπει να «τρέξει» και η πιστωτική επέκταση. Διαφορετικά μπορεί τα κέρδη να μην είναι όσα υπολογίζουν οι τραπεζίτες και αντίθετα να χρειαστεί να διαχειριστούν και νέα «κόκκινα» δάνεια.

Μάλιστα χθες η Moody’s ανέφερε πως τα υψηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων, και ότι τo πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό στα χαρτοφυλάκια ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Ο οίκος σημειώνει πως ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, καθώς έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, και είναι πιο εξαρτημένες από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έρχεται νέα αύξηση κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο και άλλες δύο της τάξης του 0,25% εκάστη τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο, με το βασικό επιτόκιο στο 1% (ήταν στο -0,5%).

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναφερθεί στο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων.

Η Εθνική περιμένει ενισχυμένα επιτοκιακά έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο στο 0%, και επιπλέον 100 εκατ ευρώ για κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5%.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει κέρδος 160 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο στο 0,5%, και 250 εκατ ευρώ με το επιτόκιο στο 1%.

Περισσότερα από 180 εκατ ευρώ θα είναι το όφελος για την Alpha Bank με το επιτόκιο στο 0,50% και η αύξηση του στο 1,5% θα ενισχύσει τα έσοδα από τόκους κατά 280 εκατ. ευρώ.

Με το επιτόκιο στο 1,5% η Eurobank θα αυξήσει τα επιτοκιακά της έσοδα κατά 300 εκατ. ευρώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here