Την ετυμηγορία της Moody’s αναμένουν τα ομόλογα

0
46

Εν αναμονή της αποψινής ετυμηγορίας από Moodys και DBRS κινήθηκε σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Οι δύο οίκοι αξιολόγησης διενεργούν σήμερα την προγραμματισμένη αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι Moody’s έχει κατατάξει τη χώρα μας στην κατηγορία με Ba3 και σταθερές προοπτικές, ήτοι τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική (investment grade) κρατώντας πιο συντηρητική στάση σε σχέση με τους άλλους οίκους. Από την πλευρά της, η DBRS είχε αναβαθμίσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από σταθερή σε θετική (ΒΒ+), εξαιτίας της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της επιτάχυνσης στην εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Όσον αφορά στους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, η χώρα βρίσκεται δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σύμφωνα με την Standard & Poor’s (S&P) και Fitch. Η S&P είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Απριλίου.

Στις διεθνείς αγορές ομολόγων παρατηρούνται πιέσεις, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα ανώτατο στέλεχος της Federal Reserve (Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Σεντ Λούις) ζήτησε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 3% φέτος, υποστηρίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να αποφύγουν την «απώλεια αξιοπιστίας».

ΗΔΑΤ

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 14 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 2,63% έναντι 0,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,28% από 2,26% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1035 δολ. από το επίπεδο των 1,1089 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1008 δολ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here