Συνέντευξη Μιχάλης Κατρίνης: «Πολύ λίγα, πολύ αργά τα μέτρα για την ενέργεια»

0
34

Ο Μιχάλης Κατρίνης σε μια εφ’ όλης τη ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην «axianews» μίλησε για την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια στην αγορά και την αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του για όλα τα θέματα.

Συνέντευξη στον Κώστα Κατόπη

Κύριε Κατρίνη, χαρακτηρίσατε «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας το ιδιωτικό χρέος. Πώς τεκμηριώνεται αυτό;

Δεν τεκμηριώνεται με λόγια, αποδεικνύεται με αριθμούς.

Γιατί όταν οι οφειλές των πολιτών στην εφορία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ σε 41 δισ. ευρώ και οι οφειλές από τα κόκκινα δάνεια είναι 106,7 δισ. ευρώ, έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τους απλήρωτους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκτιναχθούν το επόμενο διάστημα, τα χρέη στους δήμους και τις απλήρωτες επιταγές.

Το ιδιωτικό χρέος των 260 δισ. ευρώ συνιστά μεγαλύτερη απειλή από το δημόσιο χρέος, και αυτό είναι καιρός να το κατανοήσουν όλοι. Καμμία οικονομία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί με αυτές τις συνθήκες.

Οι ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση με τις 36 και τις 72 δόσεις, αλλά και με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, δεν βοήθησαν;

Οι ρυθμίσεις απέτυχαν. Και αυτό επίσης αποδεικνύεται με αριθμούς.

Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες, ενώ στην αντίστοιχη ρύθμιση για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έχουν υπαχθεί περίπου 30.000 από τους 700.000 οφειλέτες.

Για να μη μιλήσω για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες αλλά έχουν γίνει λιγότερες από 100 ρυθμίσεις, όταν τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο.

Επισημαίνω, επίσης, ότι έχουν ήδη προσδιοριστεί 7.300 πλειστηριασμοί, με τον συνολικό αριθμό το 2022 να ξεπερνά τις 25.000, ενώ ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν θα ενεργοποιηθεί πριν από το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις.

Τι θα πρέπει να γίνει, συνεπώς; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

Έχουμε καταθέσει τρεις προτάσεις που περιλαμβάνουν:

1) Την θεσμοθέτηση μιας νέας ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση.Έτσι ώστε και το κράτος να εισπράττει και οι οφειλέτες να κάνουν βιώσιμες ρυθμίσεις. Νομοτελειακά θα οδηγηθούμε εκεί, πρέπει όμως αυτό να γίνει τώρα γιατί μετά μπορεί να είναι αργά.

2) Την διεύρυνση του αριθμού και των κατηγοριών των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιβάλλεται από τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την ακρίβεια, την πτώση τζίρου, την κρίση στην αγορά.

3) Την απλοποίηση της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, προκειμένου να είναι προσβάσιμος στους πολίτες.

 

Η κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν το υψηλό ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια. Πώς κρίνετε αυτά τα μέτρα;

Όπως ανέφερα στην ομιλία μου στη Βουλή, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνοψίζονται με 4 μόνο λέξεις. Πολύ λίγα, πολύ αργά.

Η επιδότηση των 22 λεπτών το λίτρο της βενζίνης με ανώτατο όριο τα 180 λίτρα σημαίνει 39 ευρώ το τρίμηνο, δηλαδή 13 ευρώ τον μήνα για τον πολίτη.

Ταυτόχρονα, το επίδομα των 200 ευρώ για την ακρίβεια εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό, ενώ αποκλείει κατηγορίες συνανθρώπων μας όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και αυτοί οι οποίοι έχει λήξει το επίδομα ανεργίας και είναι χωρίς καμμία εισοδηματική κάλυψη.

Πιστεύει, αλήθεια, κανείς ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δίνουν έστω μια προσωρινή ανακούφιση όταν ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 7% , το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 71%, η βενζίνη έχει αυξηθεί 31% και αυξάνεται καθημερινά, το πετρέλαιο κίνησης 44%, το πετρέλαιο θέρμανσης 64% και το φυσικό αέριο έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη;

Οι δικές σας προτάσεις ποιες είναι;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η ακρίβεια οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ακρίβεια και ανατιμήσεις βλέπουν οι πολίτες εδώ και 6 μήνες, αλλά η κυβέρνηση θεωρούσε παροδικό το φαινόμενο.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης προεξοφλούσε μάλιστα ότι οι τιμές θα μειώνονταν μέχρι τα Χριστούγεννα. Φτάνουμε στο Πάσχα και είμαστε πλέον σε χειρότερη κατάσταση.

Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που περιλαμβάνουν:
-Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.
-Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
-Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% για το 2022. Επιβάλλεται από τη στιγμή που η ακρίβεια έχει ήδη οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 1,5 μισθού τον χρόνο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ.

Έχετε αναδείξει το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μεταποίησης. Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση;

Θα μπορούσε να κάνει αυτό που πολύ απλά έχουν κάνει άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Να θυμίσω ότι 4 χώρες (Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία) έχουν προβεί σε ρυθμίσεις για τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας, ενώ 11 άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει είτε τον φόρο ενέργειας είτε τον Φ.Π.Α. Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός μίλησε για φορολόγηση υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

Η επιδότηση των 65 ευρώ/MWh που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επαρκεί για να καλύψει το αυξημένο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.

Αν δεν πάρει τώρα τα μέτρα που πρέπει θα υπάρχουν πολλαπλές και αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here