Στον κυκεώνα Σκρέκα – Fitch και Φυσικού αερίου το Χρηματιστήριο λόγω Nord Stream 1 και ετυμηγορίας Μόσχας – Gazprom αν θα ανοίξουν και πάλι οι κάνουλες!

0
23

Η πολιτική ανεπάρκεια Σκρέκα, που έχει συλληφθεί «αδιάβαστος» και παντελώς ανίκανος εκθέτοντας την κυβέρνηση, όσον αφορά το νέο μοντέλο τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος που μέσα από την αναβολή και μετάθεση του κατέληξε σε φιάσκο, αποτελεί τον πρώτο και βασικό λόγο της ελεύθερης πτώσης των τιμών για μια ακόμη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

Ο αρμόδιος υπουργός, προχώρησε σε αναβολή, στην κυριολεξία στο παραπέντε, της νομοθετικής προθεσμίας για το μοντέλο τιμολόγησης η οποία ήδη έληξε.

Και την οποία μετέθεσε έως τις 25 Ιουλίου οπότε και θα ανακοινώσει στους παρόχους τις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, αφού πρώτα θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της συντήρησης του Nord stream 1!

Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία του ΥΠΕΝ ως προς τον σχεδιασμό, την διαχείριση και την εκτίμηση της υπόθεσης Nord stream 1, που οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μετά τη λήξη της συντήρησης του η Ρωσία θα ανοίξει και πάλι τις στρόφιγγες!

Την ίδια ώρα η ετυμηγορία της Fitch, που παρά τα καλά της λόγια και τις προοπτικές που διαβλέπει για την οικονομία, δεν έπεισε την αγορά και συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην εκδήλωση κύματος πωλήσεων κυρίως τραπεζικών μετοχών, ειδικότερα μάλιστα εκείνων που στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου είχαν δεχθεί ξένους – δήθεν- θεσμικούς επενδυτές, που αποκαλύπτονται πλέον ως στυγνοί κερδοσκόποι πουλώντας και σορτάροντας αγρίως!

Η όλη αρνητική συγκυρία, πέραν των τραπεζών πλήττει σε μεγάλο βαθμό την Ενέργεια και ειδικότερα την ΔΕΗ, όπου επίσης κατά την αύξηση κεφαλαίου μαμούθ, είχαν τοποθετηθεί ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αποδεικνύονται βιαστικοί και όχι μόνιμοι, πράττοντας στην πράξη ως τζογαδόροι και όχι ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές που ποντάρουν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης!

Και η τιμή της μετοχής έσπασε το φράγμα των 5 ευρώ κλείνοντας στα 4,86!!!

Υπό το πρίσμα αυτό το σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ κρίνεται ως καθοριστικό καθώς αναμένεται να εγκριθεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως και του 10% της επιχείρησης, που στη συνέχεια θα κυρωθεί από την Γενική Συνέλευση.

Το ζήτημα ωστόσο που απασχολεί την αγορά είναι το εύρος τιμών όπου θα αγοραστούν οι ίδιες μετοχές!

Θα είναι στα πλαίσια των 5-9 ευρώ ή το πρόγραμμα θα αφορά τιμές έως και 15 ευρώ, κάτι που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στην προοπτική και το αύριο;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here