Ρωσικό φυσικό αέριο: Διακοπή της παροχής στην Πολωνία- Αύξηση 14 ευρώ μέσα σε 10 λεπτά

0
26

Άνω – κάτω για άλλη μία ημέρα η ενεργειακή αγορά,με το φυσικό αέριο να πέφτει κοντά στα 90 ευρώ η MWh και στη συνέχεια να κάνει «άλμα» στα 107 και να καταλήγει στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%. Το «ασανσέρ» στις τιμές έχει να κάνει με την διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.

Οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος – με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και ενω οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google.

Πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία

Την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία προτίθεται να υλοποιήσει από αύριο η Ρωσία. Η είδηση, την οποία μετέδωσε ο πολωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Onet.pl, που επικαλέστηκε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την PGNiG, τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου στην πολωνική αγορά. Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η Πολωνία είχε σταματήσει να παραλαμβάνει αέριο από τον αγωγό Yamal-Europe από νωρίς χθες το πρωί.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε χθες στο πρακτορείο TASS ότι η Πολωνία είχε διορία ως σήμερα για να αρχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του νέου ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου. Το διάταγμα αυτό προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η Ε.Ε. έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το μέτρο, με τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν να εκτιμά ότι ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, η Κομισιόν δήλωσε ότι οι αγοραστές ρωσικού αερίου – υπό συγκεκριμένους όρους – δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις αν κάνουν τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια (όπως προβλέπεται στο 97% των συμβολαίων), ανεξαρτήτως πώς διαχειρίζεται τα ποσά στη συνέχεια η Gazprombank. Στις επόμενες μέρες θα λήξει η διορία που έχει θέσει η Gazprom στις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμόρφωση με το νέο καθεστώς πληρωμών.

Εκπρόσωπος του διαχειριστή του δικτύου αερίου της Πολωνίας δήλωσε στο Bloomberg ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της διακοπής των ροών, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη συνέχεια είπε ότι η χώρα έχει επαρκή αποθέματα αερίου σε αποθηκευτικούς χώρους. Το πολωνικό υπουργείο Κλιματικής Πολιτικής θα προβεί σε έκτακτη ενημέρωση αργότερα σήμερα το βράδυ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here