Ρωσία: Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός

0
36

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι οι νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας και τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν «τον Απρίλιο» καθώς προς το παρόν είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να κάνει κάποια εκτίμηση, λόγω των επιπτώσεων που θα έχουν οι κυρώσεις.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουμε συγκεκριμένες προβλέψεις», είπε η Ελβίρα Ναμπιούλινα, στην ομιλία της που αφορούσε τη διατήρηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας στο 20%, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επιβολή σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία.

«Φέτος και προφανώς την επόμενη χρονιά ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος» απ’ ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα, περιορίστηκε να πει. «Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά το επόμενο τρίμηνο», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι θα παρουσιάσει τις νέες, επίσημες προβλέψεις, τον Απρίλιο.

Λίγο νωρίτερα τη Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι τα επιτόκια, που αυξήθηκαν κατακόρυφα στις 28 Φεβρουαρίου (από 9,5%), θα διατηρηθούν στο 20%.

Υψηλός ο πληθωρισμός

Η Ναμπιούλινα εξήγησε ότι εκείνη η αύξηση έγινε για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι όσον αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στο πλαίσιο των «άνευ προηγουμένου κυρώσεων». Υποστήριξε όμως ότι σήμερα «το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί χωρίς προβλήματα, η κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα σταθεροποιήθηκε».

«Για κάποιο διάστημα ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης, κυρίως στον μη διατροφικό τομέα. Στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου «ο κόσμος αγόραζε ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, καθώς φοβόταν ότι αυτά τα είδη δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμα λόγω των κυρώσεων», είπε.

Η Ναμπιούλινα παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση σιτηρών, αλευριού, ζυμαρικών και ζάχαρης. «Έχουμε αρκετά αποθέματα, η παραγωγή αυτών των ειδών συνεχίζεται», διαβεβαίωσε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here