Ρεύμα: Σήμερα η ανακοίνωση των τιμολογίων για τον Αύγουστο – Νέο ρεκόρ στις τιμές

0
31

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την αγορά ενέργειας, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια του Αυγούστου, μήνας από τον οποίο ξεκινά η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.). Η τιμή – πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.

Νέο ρεκόρ στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας

Εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ καταγράφουν σήμερα οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας  άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.

Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς. Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.

Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here