Πώς αλλάζει επίπεδο η Cenergy με την σφραγίδα της Goldman Sachs

0
25

Ένα από τα επιχειρηματικά deal τα οποία είναι ικανά να προσελκύσουν νέα κεφάλαια οδεύει προς το τέλος του έχοντας την σφραγίδα της Goldman Sachs.

Η Cenergy USA (100% θυγατρική της ελληνικής Cenergy) πρόκειται να επιδοτηθεί από την Δανέζικη Orsted με 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί μονάδα υποθαλάσσιων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμπραξη με μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανεμογεννητριών παγκοσμίως αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Ιουλίου.

Η συμφωνία, όπως θα δούμε, αλλάζει “επίπεδο” στην ελληνική εταιρεία από κάθε πλευρά: Η Cenergy καθίσταται ως αξιόπιστος προμηθευτής υλικών της Δανέζικης Orsted σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στις ΗΠA, δηλαδή της ενεργειακής μετάβασης των τοπικών πολιτειών, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές , το κόστος κατασκευής της νέας μονάδας πρόκειται να ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Orsted σε έκταση 520.000 τετραγωνικών ποδιών και θα απασχολεί 300 εργαζόμενους, κυρίως από την τοπική κοινότητα.

Το πρώτο συμβόλαιο παραγωγής υποθαλάσσιων καλωδίων της Cenergy USA (θυγατρικής 100% της ελληνικής Cenergy) θα αφορά παραγγελίες της Orsted, για το έργο ανεμογεννητριών που έχει αναλάβει στην αμερικανική πολιτεία.

Ωστόσο, η μονάδα πρόκειται να κατασκευάζει καλώδια για ανεμογεννήτριες και για άλλες εταιρείες ΑΠΕ καθώς η συγκεκριμένη αγορά ευνοείται από την πολιτική της ενεργειακής μετάβασης που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Orsted δεν θα αποκτήσει μετοχική σχέση με την Cenergy και η χρηματοδότηση για την κατασκευή της μονάδας ουσιαστικά θα αποτελεί επιδότηση η οποία πρόκειται να αποσβεστεί λόγω των υψηλών παραγγελιών σε 2 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Βιοχάλκο.

Στους όρους της συμφωνίας μένει να διευκρινιστεί εάν η χρηματοδότηση περάσει ως υποχρέωση της Cenergy προς την Orsted.

Με την μονάδα των ΗΠΑ, όμως, ουσιαστικά η ελληνική εταιρεία δημιουργεί μια ακόμα Cenergy, ως προμηθευτή σε μια ανεπτυγμένη αγορά τα μεγέθη της οποίας θα βαίνουν γεωμετρικά αυξανόμενα λόγω της μετάβασης των οικονομιών προς την καθαρή ενέργεια.

Παρουσιάσεις της Goldman σε επενδυτές

Μετά την οριστικοποίηση των όρων της στρατηγικής συμφωνίας με την Orsted, και προσθήκης των νέων εσόδων από την μονάδα της Cenergy USA ο σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, η Goldman Sachs, θα παρουσιάσει αναλυτικά σε επενδυτές το ερχόμενο φθινόπωρο το project των ΗΠΑ και τις προοπτικές της Cenergy καθώς η εισηγμένη εδραιώνεται πλέον με σημαντικά μερίδια αγοράς στον χώρο των καλωδίων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της Cenergy ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, 30% υψηλότερα από το 2021, ενώ το αναπροσαρμοσμένο ebitda σε 22,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,6 εκατ. ευρώ του 2021.

Το ανεκτέλεστο παραγγελιών ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αρκετά έργα αφορούν σε σωλήνες χάλυβα.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here