Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εφιάλτης» στην Μαριούπολη – Κλιμακώνονται κι άλλο οι ρωσικές επιθέσεις

0
29

Τέσσερις εβδομάδες αφού έχει ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε «μαρτυρική πόλη» όπως την χαρακτηρίζουν τα διεθνή Μέσα.

Ειδικά εφόσον προηγήθηκε και το ηχηρό «όχι» στο τελεσίγραφο της Ρωσίας για την κατάθεση όπλων από τον ουκρανικό στρατό, αλλά και την άνευ όρων παράδοση της πόλης στις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι κάποιες από τις ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον μέσα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. «Παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί όμως παλεύουν πολύ σκληρά για να μην πέσει η Μαριούπολη», πρόσθεσε.

‘Hellscape’ in Mariupol.

Almost 100,000 people are trapped among the ruins of the Ukrainian city of Mariupol, facing starvation, thirst and relentless Russian bombardment, President Volodymyr Zelensky sayshttps://t.co/6CyaTkVwtE pic.twitter.com/8CLW0KcxUr

— AFP News Agency (@AFP) March 23, 2022

Η μία ανάλυση διαδέχεται την άλλη για τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης πόλης για τη Μόσχα και τη βαρύτητα που έχει στον πόλεμο αυτό. Δεν είναι μονάχα ζήτημα γοήτρου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στόχος του είναι να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, καθώς έτσι θα ελέγξει όλη την παράκτια ζώνη της Αζοφικής και θα ενώσει την Κριμαία με το Ντονμπάς και τη Ρωσία. Μετά ενδέχεται να πλήξει και την Οδησσό, να φτάνοντας μέχρι και το δυτικό άκρο της παράκτιας ζώνης, τα σύνορα δηλαδή με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Επιπλέον, η «πτώση» της Μαριούπολης θα αποδεσμεύσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες πιθανότατα θα στραφούν προς Βορρά για να εκκαθαρίσουν τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η καταστροφή στην πόλη είναι ολοκληρωτική, οι κάτοικοι απελπισμένοι ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζουν με τον τρόμο σε άθλιες συνθήκες.

Η οργάνωση Human Rights Watch περιέγραψε την πόλη ως «ένα παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια».

A Mariupol resident walks the ravaged streets of the southern Ukrainian city, which has seen intense Russian bombardment since the beginning of the Russian invasion.

130 Rescued in Ukrainian Theater Bombing, Search for Missing Continues https://t.co/jc9oILjQaG pic.twitter.com/I9kLpUf5Ai

— The Voice of America (@VOANews) March 19, 2022

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

Μάχες στο Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Russian Ka-52 reportedly evading SAM over Izyum. pic.twitter.com/ESqhezoW4c

— Aldin (@aldin_ww) March 22, 2022

Χαρακτήρισε, επίσης, «δύσκολη» την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται κι άλλο οι ρωσικές επιθέσεις

Όπως δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή, Βιτάλι Κοβάλ, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων και τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Χερσώνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα να προειδοποιεί ότι οι 300.000 κάτοικοι ξεμένουν από φαγητό και φάρμακα. Η περιοχή έχει περάσει στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, εδώ και μέρες.

Πάντως, στο Κίεβο τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα για τους Ρώσους και το ερώτημα είναι εάν και με ποιο τρόπο θα επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης. Η κυβέρνηση Ζελένσκι διαμήνυσε πάντως στο Κρεμλίνο ότι η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις αποτελεί «αυτοκτονία».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here