Πρωτοφανείς απώλειες στα ομόλογα: Έχουν χαθεί 2,6 τρις δολάρια

0
37

Πρωτοφανείς απώλειες, που ξεπερνούν ακόμα και εκείνες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, έχουν σημειώσει οι αγορές ομολόγων διεθνώς, από τα περσινά υψηλά τους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Ο Bloomberg Global Aggregate Index, που παρακολουθεί τις αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, έχει υποχωρήσει κατά 11% από τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν καταγράψει τα σχετικά στοιχεία που τηρούνται από το 1990. Στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ο δείκτης είχε φτάσει να σημειώνει πτώση έως και 10,8%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πτώση αυτή ισοδυναμεί στην απώλεια κεφαλαιοποίησης περίπου 2,6 τρισ. δολαρίων, την ώρα που το 2008 είχαν χαθεί 2 τρισ. δολάρια στα ομόλογα. 

Πρόκειται για ένα πλήγμα για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, τα οποία επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στα ομόλογα.

Η Fed ανέβασε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρός της, Ζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένος να τα αυξήσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση, εάν χρειαστεί.

Οι μετοχές παρουσιάζουν ανοδική αντίδραση τις τελευταίες ημέρες, όμως εξακολουθούν να σημειώνουν απώλειες 6% από τις αρχές του έτους.

Αυτή η εικόνα στις αγορές, με τα ομόλογα αλλά και τις μετοχές να υποχωρούν μέσα στο 2022, απειλεί την κλασική στρατηγική ενός χαρτοφυλακίου που προβλέπει επενδύσεις 60/40, ώστε οι όποιες απώλειες από τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις στις μετοχές να αντισταθμίζονται από τις πιο σταθερές αποδόσεις των ομολόγων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here