Πούτιν: Οι επιπτώσεις από τα ρούβλια στην Ε.Ε.

0
34

Να απαιτήσει πληρωμές σε ρούβλι για τις αγορές φυσικού αερίου από τα έθνη της Ευρώπης προτίθεται η Ρωσία. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με το Bloomberg θα επιδεινώσει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1970! Ηδη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 30% από τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κεντρική τράπεζα να αναπτύξει έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια μέσα σε μια εβδομάδα στη συνάντηση που είχε με την κυβέρνησή του.

Η κίνηση του Πούτιν έδειξε τη μεγάλη προθυμία και από τις δύο πλευρές για τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών ως όπλο στη μάχη μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ιδιαιτερότητες της νέας κατάστασης δεν έγιναν αμέσως σαφείς, αλλά απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια, ο Πούτιν αναγκάζει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές εταιρείες να στηρίξουν απευθείας το ρωσικό νόμισμα, το οποίο ακολούθησε τροχιά “ελεύθερης πτώσης” λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρούβλι σημείωσε άνοδο 7% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, περιορίζοντας τις απώλειές του φέτος στο 23%.

Αντιδράσεις…

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, είπε ότι η ανακοίνωση για τις πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζει τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί και ως εκ τούτου θα συνομιλήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της για τον σχεδιασμό μιας κοινής αντίδρασης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Ιταλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom PJSC, του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, είπε ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, επειδή κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον Πούτιν να αποδυναμώσει το καθεστώς κυρώσεων που τού έχει επιβάλλει η Ευρώπη. “Η άποψή μου είναι ότι πληρώνουμε σε ευρώ γιατί η πληρωμή σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος να αποφευχθούν οι κυρώσεις, επομένως νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ”, δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αγοράζουν φυσικό αέριο από την Gazprom, η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφωνίες και διαπραγματεύσεις των συμβάσεων, απειλώντας να διαταράξει την ομαλή παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή. Η Ευρώπη λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και ήδη παλεύει με τις επιπτώσεις των τιμών ρεκόρ αυτό το χειμώνα. Οι γερμανικοί ενεργειακοί κολοσσοί Uniper SE και RWE AG αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως και η ιταλική Eni SpA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here