Πορτρέτα Σώματος, η νέα ατομική έκθεση του Πέτρου Καραβέβα

0
28

Μια νέα ενότητα έργων που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζει ο εικαστικός καλλιτέχνης Πέτρος Καραβέβας στη νέα του ατομική έκθεση που έχει τίτλο «Πορτρέτα Σώματος» και εγκαινιάζεται στην γκαλερί Contemporary Athens στις 19 Μαΐου. Ο καταξιωμένος ζωγράφος γι’ άλλη μια φορά θέτει στο κέντρο του ζωγραφικού του σύμπαντος τον άνθρωπο και τον εξυψώνει με τη ζωγραφική του. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.

Ο ζωγράφος εστιάζει στα σώματα των μοντέλων του σαν να είναι πρόσωπα. Αναζητεί μέσα από τις στάσεις τους, την κίνηση, την τοποθέτηση τους στον χώρο, να αναδείξει τα αισθήματα τους, την ψυχοσύνθεση τους, τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία τους. Το βλέμμα μπορεί να κρύβεται όχι μόνο στα μάτια, αλλά στα χέρια, στα δάχτυλα, στα στήθη, στον κορμό, ή στους γλουτούς. Κάθε κύτταρο στα σώματα των έργων του Πέτρου Καραβέβα, εκπέμπει τη γνώση, την εμπειρία, το απόσταγμα ζωής.

Είτε όταν ζωγραφίζει γυμνά ή ντυμένα σώματα, ο Καραβέβας απογυμνώνει τους ανθρώπους του και οι αισθήσεις αναδύονται από τα δυναμικά πορτρέτα τους. Εκφράσεις ομιλούσες, ψυχικές καταγραφές, εσωτερικές καταδύσεις, που μετατρέπονται σε ζωγραφικές αλήθειες, που αποτυπώνονται με αψεγάδιαστη σχεδιαστική δεινότητα. Η πλαστικότητα των σωμάτων του Καραβέβα είναι παροιμιώδης. Όπως και η διαύγεια τους. Λες και το φως περνά από μέσα τους και τα ακτινογραφεί, αφήνοντας όμως μυστικές πτυχές, σκοτεινά σημεία, που κάνουν τη δουλειά του ακόμα πιο γοητευτική.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη ζωγραφική του νεο–παραστατική και μη φωτογραφική: «Δεν θα ζωγράφιζα ανθρώπους που θα ήθελαν το πορτρέτο τους, είτε του προσώπου είτε του σώματος τους, να θυμίζει εξώφυλλο περιοδικού μόδας», λέει ο Πέτρος Καραβέβας και συνεχίζει: «Γενικότερα, δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα ή τα σώματα που ανταποκρίνονται στην κοινή αντίληψη για το ωραίο, τα «λαμπερά», νεανικά πρόσωπα με τα αρμονικά χαρακτηριστικά. Με εμπνέει η μοναδικότητα και η αλήθεια μιας ανθρώπινης φυσιογνωμίας. Μέρος της αλήθειας αυτής μπορεί να είναι και κάποιες «ατέλειες» ενός προσώπου ή ενός σώματος ή τα σημάδια που άφησε πάνω του το πέρασμα του χρόνου.»

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Πέτρος Καραβέβας, γεννήθηκε το 1963 στην Ερμούπολη της Σύρου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στη Lyon από το 1994 έως το 1996 και στην Αθήνα, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών “Άποψη“, από το 1996 έως το 2000, με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρος) και έχει συμμετάσχει σε πλειάδα ομαδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές Ιδιωτικές και Δημόσιες Συλλογές, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Μαΐου, από τις 19:00.

Διάρκεια έκθεσης ως τις 11 Ιουνίου.

Γκαλερί Contemporary Athens: Λεβέντη 1, Κολωνάκι , Αθήνα , 10673, τηλ. +30 2107295388

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here