Ποιοι θα κερδίσουν τις 12 έδρες στη Δυτική Αθήνα;

0
97

Οι 12 πλέον έδρες της Δυτικής Αθήνας στην επόμενη Βουλή θα αποτελέσουν το μήλο της έριδος για τους υποψηφίους των κομμάτων στις ερχόμενες εκλογές. Η μάχη αναμένεται σκληρή. 

Στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα είχαν εκλεγεί το 2019 11 βουλευτές: 4 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ, και από 1 από ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ 25 και Ελληνική Λύση.

Η απογραφή του 2021 έδωσε στη Δυτική Αθήνα μία ακόμα έδρα και ο ανταγωνισμός προβλέπεται σκληρός. 

Ο δυτικός τομέας Αθηνών, στις εκλογές του Ιουνίου του 2019, κατέγραψε αποτελέσματα που διαφέρουν σημαντικά από τα πανελλαδικά. Η κοινωνική και οικονομική σύνθεση της περιοχής δίνει πάντα ψηλότερα ποσοστά στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά από τον πανελλαδικό τους μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη με 38,6% και 7 μονάδες πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό, ενώ η ΝΔ κατέγραψε ποσοστά που υπολείπονταν 10 ολόκληρες μονάδες από τον πανελλαδικό της μέσο όρο. 

Το ΚΚΕ επίσης ξεπέρασε περισσότερες από 3 μονάδες το πανελλαδικό του ποσοστό, κερδίζοντας την 3η θέση στην περιφέρεια.

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε μια παραδοσιακά προνομιακή για το ίδιο περιφέρεια, είδε τις δυνάμεις του να βρίσκονται κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό εξαιτίας της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέλος, το ΜΕΡΑ 25 βρέθηκε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό, ενώ η Ελληνική Λύση ελάχιστα κάτω. 

Οι νυν βουλευτές

Τις 4 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα κέρδισαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αρχικά η 4η έδρα είχε πάει στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος την έχασε ύστερα από επανακαταμέτρηση. Τόσο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όσο και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ήρθαν ως  “μεταγραφές” στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος από το ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος από τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου.  

Τις 3 έδρες της ΝΔ κατέλαβαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης που επέλεξε ως περιφέρεια εκλογής του τη Δυτική Αθήνα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Λοβέρδος. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεγε την έδρα της Δυτικής αθήνας, την τρίτη έδρα θα είχε καταλάβει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ που έμεινε εκτός το 2019. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος εκλεγόταν στη Β Αθήνας από το 1993 μέχρι και το 2015, μένοντας για πρώτη φορά εκτός Βουλής το 2019, μετά από 26 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής θητείας.

Την έδρα του ΚΚΕ στη Δυτική Αθήνα την κράτησε ο γ.γ. του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, ενώ πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, πρώην γραμματέας της ΚΝΕ και μέλος του Π.Γ. του κόμματος. 

Στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία έκλινε στο ρεύμα Βενιζέλου –  Λοβέρδου, ενώ δεύτερος ήρθε ο Μιχάλης Καρχιμάκης που ανήκε στο ρεύμα του Γιώργου Παπανδρέου. Τρίτος ήταν ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας. 

Στο ΜΕΡΑ 25 εκλέχτηκε ο Κρίτωνας Αρσένης, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ από την Ελληνική Λύση εκλέχτηκε η Μαρία Αθανασίου. 

Νέες αφίξεις στη Δυτική Αθήνα και η μάχη αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή

Η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές, αναμένεται να μειώσει κατά πολύ τις έδρες του πρώτου κόμματος. Αν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, θα είναι επιτυχία για το κυβερνών κόμμα να διατηρήσει και τις τρεις έδρες.

Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα με τη ΝΔ. επίσης υποψήφια με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Μαρία Συρεγγέλα, εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα οικογένειας και ισότητας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά δεν θα είναι υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα, οπότε για τα βουλευτικά έδρανα θα κονταροχτυπηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. 

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει προσόν το βαρύ πολιτικό όνομα και το γεγονός ότι είναι μέλος της κυβέρνησης, ενώ ο Γιάννης Λοβέρδος έχει συχνή και εντατική παρουσία στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ποντάρει στο να πριμοδοτηθεί από τον κεντρώο και εκσυγχρονιστικό χώρο της ΝΔ, ενώ ερωτηματικό είναι οι τελικές αποφάσεις του Γεράσιμου Γιακουμάτου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται δύο νέες εξαιρετικά δυνατές υποψηφιότητες, η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου. Ερωτηματικό είναι τι θα κάνει ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος εκλέχτηκε πρώτος στη Δυτική Αθήνα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, έχει όμως ρίξει ρυθμούς στην καθημερινή πολιτική παρουσία και αντιπαράθεση. Σταθερή αξία είναι ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός, με εντοπιότητα μάλιστα στην περιοχή. Η Έφη Αχτσιόγλου είναι το δυνατότερο ίσως όνομα, σταθερά ανερχόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Ρένα Δούρου έχει επίσης εντοπιότητα στην περιοχή (Αιγάλεω), ενώ το ατού της είναι η οικοδόμηση στενών δεσμών με στελέχη της περιοχής λόγω της θητείας της στην περιφέρεια. Οι νυν βουλευτές Καφαντάρη και Κουρουμπλής θα δώσουν σκληρή μάχη για να διατηρήσουν τις έδρες τους. 

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Νάντια Γιαννακοπούλου παραμένει το φαβορί για την επανεκλογή της, ενώ ο Μιχάλης Καρχιμάκης θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς καθώς ευνοείται και από το εσωκομματικό κλίμα της ρήξης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ λόγω των υποκλοπών. 

Στο ΚΚΕ αν δεν είναι υποψήφιος εκ νέου ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η έδρα θα πάει κατά πάσα πιθανότητα στον Γιάννη Πρωτούλη που υπήρξε και παλιότερα βουλευτής και παραμένει ένας από τη νεότερη γενιά των στελεχών του ΚΚΕ. Ο Σιδέρης που ήταν τρίτος το 2019 πίσω από Κουτσούμπα και Πρωτούλη, γιατρός και ανερχόμενο στέλεχος του κόμματος θα είναι υποψήφιος για το Δήμο Περιστερίου, ενώ υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα θα είναι και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ και στέλεχος με μακρά διαδρομή στο εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ.

Στο ΜΕΡΑ 25 ο Κρίτωνας Αρσένης λογικά δεν θα έχει πρόβλημα στην επανεκλογή του καθώς και αυτός έχει καταγράψει αξιοσημείωτη δραστηριότητα στην περιοχή, στο βαθμό βέβαια που το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μπει στη Βουλή. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here