Πλατεία Συντάγματος: Οι πρώτες εικόνες από την ανάπλαση

0
30

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο της ανάπλασης της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος από τον Δήμο Αθηναίων, με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει ολοκληρωθεί και το σημείο να είναι πλέον προσβάσιμο στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Η πλήρως ανανεωμένη όψη της κάτω πλατείας διατηρεί τα ιστορικά χαρακτηριστικά της, και παράλληλα διασυνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εξυπηρετώντας την κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και την ανάγκη των Αθηναίων για μία φιλική, προσβάσιμη και βιώσιμη πόλη.

«Κάθε έργο που υλοποιούμε βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Απελευθερώνουμε αναγκαίο δημόσιο χώρο, ενισχύουμε τη βιωσιμότητα της πόλης και ανανεώνουμε τον απαρχαιωμένο αστικό εξοπλισμό. Η ανάπλαση της κάτω πλευράς της Πλατείας Συντάγματος δεν είναι μόνο ένα έργο αισθητικής, αλλά κι ένα έργο υποδομών που, εδώ και πολλά χρόνια, είχε ανάγκη η πόλη. Αν και σχεδιάστηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για μια σειρά από λόγους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Καταφέραμε, ωστόσο, να το κάνουμε πράξη και είμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα. Μετά τις παρεμβάσεις, η Πλατεία Συντάγματος ενώνεται πλέον φυσικά με την κάτω πλευρά της, δίνοντας τη δυνατότητα στους Αθηναίους και τους επισκέπτες να ευχαριστηθούν το κέντρο της πόλης», σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Να σημειωθεί ότι στην αρχική επιφάνεια 2.300 τ.μ. της κάτω πλατείας, προστέθηκαν επιπλέον 1.300 τ.μ., νέου ζωτικού δημόσιου χώρου.

Συνοπτικά, το έργο -που σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης– περιλαμβάνει:

Μεγάλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού.
Μία αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και 5 στέγαστρα λεωφορείων που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα.
Φύτευση συνολικά 24 νέων δέντρων (κουτσουπιές και γρεβιλέες) που θα συνεισφέρουν στο μικροκλίμα της πλατείας και τη σκίαση.
Μονιμοποίηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις (από έξι) με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου και δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών.
Τη δημιουργία μιας περισσότερο φιλικής διάβασης πεζών, στον ιστορικό άξονα της Ερμού, μέσω της οποίας διαμορφώνονται συνθήκες πρόσθετης οδικής ασφάλειας.
Σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των ΑμΕΑ.
Μεγάλα καθιστικά, κοντά στα νέα δέντρα, για άνετη στάση.
Νέος αστικός εξοπλισμός (κάδοι απορριμμάτων, δύο δημόσιες κρήνες, σχάρες ομβρίων, σχάρες δέντρων κλπ.)
50 φωτιστικά σώματα με υλικά τελευταίας τεχνολογίας LED, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλή φωτορύπανση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here