Πετρούπολη: Δήλωση Ανεξαρτητοποίησης του δημοτικού συμβούλου Νίκου Σταγκουράκη

0
1668

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (2014) στην Πετρούπολη συγκροτήσαμε τη Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση (ΡΑΚ) και ζητήσαμε την ψήφο των συμπολιτών μας .

Δεν κρύψαμε ότι ήταν μια Δημοτική Παράταξη με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικές αρχές της ήταν η εναντίωσή της στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ,η στήριξη των αδύναμων, η προστασία του περιβάλλοντος η ενίσχυση της Τ.Α. με πόρους και αρμοδιότητες, περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια.

Έλαβε ποσοστό 21% και εξέλεξε 4 Δημοτικούς Συμβούλους.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2015 οι 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι , χωρίς πρόβλημα ,εκπροσωπούσαμε την παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και ασκούσαμε προγραμματική αντιπολίτευση υπηρετώντας ένα κοινό πολιτικό σχέδιο.

Το καλοκαίρι του 2015 οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης είχαν στήσει καρτέρι θανάτου στην Ελλάδα .Η κυβέρνηση και η χώρα δέχτηκαν μία ήττα, ως αποτέλεσμα εκβιασμών και δυσμενών διεθνών συσχετισμών.

Την κρίσιμη όμως στιγμή η κυβέρνηση της αριστεράς ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να παραμείνει η χώρα ζωντανή. Δεν έκανε τη χάρη στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και στους ντόπιους συμμάχους τους, που επιθυμούσαν να οδηγήσουν τη χώρα στην απομόνωση και το λαό της σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Στις δύσκολες αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ,όταν οι δανειστές επιχείρησαν να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, υπήρξαν δυο διαφορετικές τοποθετήσεις.

Υπήρξαν δύο διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα:

Αποτελεί σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική ,προοδευτική και εφαρμόσιμη πρόταση η Ρήξη, η έξοδος από το ευρώ, με άτακτη ή συντεταγμένη χρεοκοπία και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ;

Η μία απάντηση ήταν ΝΑΙ, με διάφορες εικασίες για τις συνέπειες στην κοινωνία, στην οικονομία, και στα εθνικά ζητήματα.

Η άλλη απάντηση ήταν ΟΧΙ, που ήταν θέση μου, αλλά και η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, όπως έδειξαν και οι κάλπες που ακολούθησαν.

Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα μέλη της ΡΑΚ στοιχήθηκαν πίσω από τις δυο αυτές απαντήσεις, που κάθε μία υπηρετεί ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.

Εμφανίστηκαν όχι δύο οπτικές αλλά δύο διαφορετικές στρατηγικές .

Συνέπεια αυτής της νέας κατάστασης ήταν η δυσκολία της κοινής τοποθέτησης των 4 Δημ. Συμβούλων εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι σήμερα αύξησε την απόσταση των δυο πλευρών και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επιλογή του επικεφαλής της ΡΑΚ να ηγηθεί νέας παράταξης στην ΚΕΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο αριστερός εμφύλιος δεν είναι η απάντηση, αφού αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς, το παλιό σύστημα εξουσίας που ξανασηκώνει κεφάλι.

Θέση μου είναι πως οι Δημοτικές Παρατάξεις είναι αυτόνομα αυτοδιοικητικά πολιτικά σχήματα που δεν αποτελούν κομματικούς ή κυβερνητικούς χειροκροτητές αλλά ταυτόχρονα δεν επιδίδονται σε στείρα αντιπολιτευτική πολεμική.

Απέρριψα την επιλογή της εσωστρεφούς λειτουργίας και της αδιέξοδης αντιπαράθεσης εντός της ΡΑΚ, και τώρα επιλέγω να συνεχίσω ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος να αγωνίζομαι μέσα και έξω από το Δημ. Συμβούλιο για όσα με εμπιστεύτηκαν οι συνδημότες μας. Από τη θέση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου θα συνεχίσω να εκφράζω τις απόψεις μου και να ασκώ καλοπροαίρετη κριτική στη διοίκηση του Δήμου μας.

Μεγάλα διαχρονικά αιτήματα του κινήματος της αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να είναι ζητούμενα και απαιτούν τη συστράτευση όλων μας:

Ανατροπή του Καλλικράτη – Απλή αναλογική – Δεσμευτικά τοπικά δημοψηφίσματα – Οικον. στήριξη Τ.Α. – Ανθρωπιστική Κρίση – Προσφυγικό – Διαχείριση των Απορριμμάτων – Εργασιακά εργαζομένων Τ.Α. – Καθημερινότητα των πολιτών.

Όλοι θα κριθούμε από τη συνεπή και επίμονη παρουσία μας στην καθημερινή διεκδίκηση μιας καλύτερης – ανθρώπινης – πόλης και ενός δήμου δίπλα στον πολίτη χωρίς μεγαλοστομίες και ανέξοδες διακηρύξεις.

Πετρούπολη 20/3/2017

Σταγκουράκης Νίκος

Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here