Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

0
31

Η ανθρωπιστική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία “βγάζει” νούμερα που δεν θέλεις να πιστέψεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Συγκεκριμένα,  ο αριθμός ανέρχεται σε 3.528,346 με περισσότερους από δύο εκατομμύρια να έχουν περάσει το σύνορο με την Πολωνία.

“Αυτό είναι ένα ακόμη τραγικό ορόσημο για τον λαό της Ουκρανίας και έχει σημειωθεί μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα”, είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR, Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση του Τύπου και πρόσθεσε ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.

“Μιλάμε για σχεδόν ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Η ταχύτητα και η έκταση αυτής της ροής και αυτή η κρίση με τους εκτοπισμούς δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια”.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταφύγει στην Πολωνία και τη Ρουμανία. “Ο αριθμός των παιδιών των προσφύγων από την Ουκρανία στα πολωνικά σχολεία αυξάνεται κατά περίπου 10.000 ημερησίως”, δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Παιδείας Πρζέμισλαβ Τσάρνεκ και πρόσθεσε ότι 85.000 παιδιά έχουν εγγραφεί στα πολωνικά σχολεία.

Ο Τσάρνεκ είπε ότι οι αρχές διοργανώνουν τμήματα αρχαρίων στην πολωνική γλώσσα για τους ουκρανούς εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να απασχολούνται σε τοπικά σχολεία και να διδάσκουν προκαταρκτικά τμήματα για παιδιά από την Ουκρανία προτού εισέλθουν στη σχολική εκπαίδευση.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here