Παναγιωτόπουλος-Παρλί: Την Πέμπτη οι υπογραφές για τις Belh@rra και των 6 επιπλέον Rafale

0
31

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλωράνς Παρλί την Πέμπτη 24 Μαρτίου θα βάλουν τις τελικές υπογραφές στις συμβάσεις απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που ήρθαν να προστεθούν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών στην οποία είχε προχωρήσει η Πολεμική μας Αεροπορία προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός μίας πλήρους επιχειρησιακής Μοίρας.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα πραγματοποιηθεί στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο πλαίσιο μίας τελετής, στην οποία το παρόν αναμένεται να δώσει, πέρα από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και σχεδόν το σύνολο της κορυφής της πυραμίδας του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνοντας έτσι τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα.

Να επισημάνουμε πως χθες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με την κ. Παρλί, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε τόσο η ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών, όσο και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, σε σχέση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Πενταγώνου, το γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιείται μία μόλις ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, εορτή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, σε συνδυασμό με την επιλογή του Θωρηκτού Αβέρωφ, – το πλοίο που αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 εναντίον των Οθωμανών- ως χώρος διεξαγωγής της σχετικής τελετής, δίνει ένα σημαντικό συμβολισμό στην όλη διαδικασία, στέλνοντας σύναμμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς την τουρκική πλευρά.

Πολυπληθείς η Γαλλική αντιπροσωπεία

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλί πρόκειται να φθάσει με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της Πέμπτης. Η Γαλλική αντιπροσωπεία θα είναι ιδιαίτερα πολυπληθείς, αφού θα αποτελείται από 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους τόσο του υπουργείου Άμυνας, όσο και των ναυπηγείων Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belh@rra. Από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή θα φύγει κατευθείαν για τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί, θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, ΑΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

Επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης από τη χώρα μας των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον 6 Rafale, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.

Εκεί, μετά την ξενάγηση στους χώρους του αεροπλανοφόρου από τον κυβερνήτη του, οι Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι θα ενημερωθούν γύρω από την αποστολή του Γαλλικού πλοίου στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου που πρόκειται να παρατεθεί στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο “Charles de Gaulle” ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard.

Οι δύο Αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στη διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και την διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γαλλικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή Ελλήνων καταδρομέων και μελών της θρυλικής Γαλλικής «Λεγεώνας των Ξένων».

Η κ. Παρλί θα παρακολουθήσει την παρέλαση

Να σημειώσουμε, ότι την επόμενη ημέρα, 25 Μαρτίου, η κ. Φλωράνς Παρλί πρόκειται να εκπροσωπήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρακολουθώντας από την εξέδρα των επισήμων τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων και η διέλευση των πρώτων 6 ελληνικών Rafale, που ήδη από τις αρχές του έτους έχει εντάξει στο δυναμικό της η Πολεμική μας Αεροπορία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here