Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών-Γραμμή SOS 15900: Δέχτηκε 10.324 κλήσεις σε 10 μήνες –

0
17

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το κυρίαρχο μήνυμα που χρειάζεται να διατυπωθεί με κάθε τρόπο είναι «όχι άλλη σιωπή».

Σε μια εποχή που τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών είναι πιο πολλά από ποτέ, ο σημερινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο πολιτικός κόσμος, δημοτικοί φορείς αλλά και οργανισμοί έχουν ετοιμάσει μια σειρά από εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη σημερινή ημέρα.

«Σπάσε τη Σιωπή» είναι το μήνυμα που απευθύνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για τα εγκλήματα κατά των γυναικών. Το μεταφέρουν μέσω τηλεοπτικού μηνύματος έξι γυναίκες δημοσιογράφοι: οι κυρίες Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα και Πόπη Τσαπανίδου και αφιερώνεται στην επέτειο της 25ης Νοεμβρίου, που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στόχος της εκστρατείας είναι, πέρα από την ενημέρωση της κοινωνίας για το φλέγον ζήτημα, να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών, όσον αφορά την αναγνώριση του ειδικού βάρους και των ολέθριων συνεπειών αυτών των εγκλημάτων στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Ελλήνων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ ευχαριστούν τις συναδέλφους για την προθυμία να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα. Καλεί όσους επιθυμούν να κοινοποιήσουν το τηλεοπτικό μήνυμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας τις ετικέτες #spasetisiopi #esiea #stopviolenceagainstwomen #actnow #protectwomen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ διοργανώνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ειδική Ημερίδα με θέμα «Γυναικοκτονίες, Έμφυλη Βία και ΜΜΕ», παρουσία μητέρων και συγγενών των θυμάτων, που πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Αντόνιο Γκουτέρες: Η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμια πανδημία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί εκ νέου για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.  Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη.  Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.  Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία.  Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας.  Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.

Κατά το παρελθόν έτος, παρατηρήσαμε αυξημένη προσοχή σε μία εκδήλωση αυτής της βίας.  Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους.  Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές και όλα τα κοινωνικά στρώματα φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων να κινητοποιήσουν για να οδηγήσουν τη δράση και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

Φέτος, η παγκόσμια εκστρατεία UNiTE των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών υπογραμμίζει την υποστήριξή μας προς τους επιζώντες και τους υπερασπιστές με θέμα «Orange the World: #HearMeToo».  Με το πορτοκάλι ως ενοποιημένο χρώμα αλληλεγγύης, το hashtag #HearMeToo σχεδιάστηκε για να στείλει ένα σαφές μήνυμα: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να τελειώσει τώρα και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Το ίδιο μήνυμα αντανακλάται και μέσω της πρωτοβουλίας ΕΕ-ΟΗΕ.  Αυτό το πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα στους επιζώντες και τους υποστηρικτές τους να γίνουν παράγοντες αλλαγής στα σπίτια, τις κοινότητες και τις χώρες τους.  Αλλά ενώ αυτή η αρχική επένδυση είναι σημαντική, είναι μικρή δεδομένης της κλίμακας της ανάγκης. Πρέπει να θεωρηθεί ως χρηματοδότηση σπόρων προς σπορά για ένα παγκόσμιο κίνημα. Μέχρι το μισό του πληθυσμού μας που εκπροσωπείται από γυναίκες και κορίτσια να μπορεί να ζει ελεύθερο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο».

Γραμμή SOS 15900

Γραμμή SOS: Παρουσιάστηκε από τη Γενική Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων η 3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών.

Η 3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της ΓΓΔΟΠΙΦ δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΟΠΙΦ. Σύμφωνα με την Έκθεση, η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.

Τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έλαβαν ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στους ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι για τους έντεκα μήνες αναφοράς η σχέση επιζήσασας-δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 55,4% και συντροφική σε ποσοστό 18%, ενώ το 10,9% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας. Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των ωφελούμενων γυναικών, το 43% είναι έγγαμες, το 20% είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση. Επιπλέον, από το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί/παιδιά.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: radar.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here