Ο Τσέχος Σμετς, η Μεγάλη Οικογένεια και η «μάχη» για το 30% του Ελλάκτωρα! Όλο το παρασκήνιο – Το «ράλι» ανόδου στο ΧΑ με Ενέργεια, ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, Τράπεζες και τα γνωστά «καλά χαρτιά» (ΟΤΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο, Elvalhalkor)!

0
24

Την ώρα που οι Ολλανδοί του Ελλάκτωρα μεθοδεύουν αύξηση κεφαλαίου μαμούθ της τάξης των 300-500 εκατ. ευρώ για να «πετάξουν έξω» τους εφοπλιστές των διεθνών υδάτων του Περσικού κόλπου οι περίφημοι Μπακοκαυμενάκηδες, (που κατά τις πληροφορίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα των 100-170 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχουν στην αύξηση του Ελλάκτωρα) βλέπουν μπροστά τους να διανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία να πουλήσουν!!!

Από δύο μάλιστα πανίσχυρους επιχειρηματικούς – επενδυτικούς παράγοντες!

Και η πλάκα είναι ότι οι «εφοπλιστές» του Μαινάλου και του γηπέδου Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κάνουν τους δύσκολους!!!

Μολονότι εκτός όλων των άλλων αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα – ανοίγματα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ με την Volton καθώς και τις ποινικές διώξεις μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη!

Το γεγονός είναι ότι πρώτη σοβαρά ενδιαφερόμενη υπήρξε Μεγάλη Επιχειρηματική οικογένεια, από τις ισχυρότερες στην Ελλάδα, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη των Ολλανδών υπέβαλε πρόταση στους Μπακοκαυμενάκηδες για την απόκτηση του 30% των μετοχών τους, στην αρχική τιμή των 1,30 ευρώ ανά μετοχή, για να ανέβουν στη συνέχεια στα 1,50 ευρώ, με τους «εφοπλιστές» να ζητάνε ακατέβατα 1,80 ευρώ ανά μετοχή!

Έτσι, κάπου εδώ το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής οικογένειας που ελέγχει κορυφαίο επιχειρηματικό όμιλο, πάγωσε!

Και στο σημείο αυτό φέρεται να εμφανίζεται ένας ξένος φίλος από τα παλιά, ο περίφημος Τσέχος Σμετς, με μετοχική παρουσία στην Τρ. Πειραιώς και τον ΟΠΑΠ! Ο οποίος είχε διεκδικήσει και την ΔΕΠΑ Υποδομών υποβάλλοντας πρόταση στον σχετικό διαγωνισμό του Δημοσίου στον οποίο τελικά πλειοδότησε η κοινοπραξία Italgas – Ομίλου Κοπελούζου!

Ο Τσέχος Σμετς, που σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να εμπλακεί χωρίς τη συναίνεση – σύμφωνη γνώμη των Ολλανδών, φέρεται να υπέβαλε πρόταση που έφτασε μέχρι και τα 1,75 ευρώ!!!

Όσα περίπου ζητάνε οι Μπακοκαυμενάκηδες που μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντήσει!

Ωστόσο, τη στιγμή που όλα έδειχναν πως το deal κλείνει, φήμες της τελευταίας στιγμής – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί- κάνουν λόγο για επανάκαμψη και επιστροφή της μεγάλης οικογένειας των Βορείων Προαστίων, την επικράτηση της οποίας (ας μην γελιόμαστε) επιθυμούν διακαώς και οι Ολλανδοί, για λόγους επιχειρηματικούς και μεγάλων προσδοκιών γύρω από την Ενέργεια και τα Σκουπίδια!

Υπό αυτή την έννοια το ερωτηματικό παραμένει: αυτό το ποσοστό ποιος θα το πάρει; Ο Τσέχος ή η μεγάλη οικογένεια;

Το «ράλι» ανόδου στο ΧΑ με Ενέργεια, ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, Τράπεζες και τα γνωστά «καλά χαρτιά» (ΟΤΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο, Elvalhalkor)!

Πέραν πάσης αμφιβολίας ο Ενεργειακός κλάδος λόγω και της συγκυρίας (Ουκρανικό, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός) έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Χρηματιστήριο, ενώ δεν είναι τυχαίο πως όλα τα μεγάλα επενδυτικά και επιχειρηματικά stories που την ώρα τούτη βρίσκονται σε εξέλιξη στην αγορά αφορούν την Ενέργεια!

Η ΔΕΗ υπήρξε από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της ανόδου, δείχνοντας πλέον να ανακάμπτει χρηματιστηριακά και να αποκτά τη χαμένη δυναμική της. Από κοντά και η Μότορ Όιλ για την οποία η αγορά βοά ότι εμπλέκεται σε σενάριο εξαγοράς ποσοστού (30%) εισηγμένου ομίλου, για το οποίο υπάρχει και άλλος (ξένος) διεκδικητής!

Σοβαρό ενδιαφέρον υπήρξε και για τα ΕΛΠΕ, για τα οποία αποκαλύφθηκε από το Radar ότι ο εκ Ρωσίας ομογενής Φιλάρετος Καλτσίδης, μεγιστάνας των τσιμέντων και με εξοχική κατοικία στην Κορώνη της Μεσσηνίας, υπέβαλε πρόταση στον Σπύρο Λάτση από κοινού με Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, για την απόκτηση των μετοχών του στα Ελληνικά Πετρέλαια, εισπράττοντας ωστόσο αρνητική απάντηση!

Την ίδια ώρα η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε στο ταμπλό ιστορικά υψηλά, την ίδια ακριβώς ώρα που η περίφημη Macquarie στην Αθήνα φημολογείται ότι μετά τον ΔΕΔΔΗΕ ψάχνει deal στην Ενέργεια, ενώ προ ημερών απέκτησε αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 66 εκατ. στερλινών και τον αγγλικό ΔΕΔΔΗΕ!

Ενδιαφέρον χρηματιστηριακό εκδηλώνεται και για τον Ελλάκτωρα, ο οποίος αναπόφευκτα λόγω Μπακοκαυμενάκηδων βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών ενόψει καθοριστικών εξελίξεων!

Ταυτοχρόνως οι τράπεζες που από την αρχή του χρόνου σέρνουν το χορό της ανόδου, κινήθηκαν έντονα ανοδικά δείχνοντας ισχυρά αντανακλαστικά και βάσιμες προοπτικές!

Επιπροσθέτως έντονο ενδιαφέρον υπήρξε τόσο για τα καλά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η 3Ε και ο ΟΤΕ, καθώς και μετοχές που έχουν μπροστά τους στόρυ όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η Elvalhalkor του Ομίλου Στασινόπουλου..

Η μυστική σύσκεψη κορυφής Βουρλιώτη και των 4 θεσμικών τραπεζιτών για Ρώσους ολιγάρχες!

Ευρεία σύσκεψη μεταξύ του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα κυρίου Χαράλαμπου Βουρλιώτη και των συστημικών τραπεζιτών πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας!

Όπως αντιλαμβάνεστε την ευρεία σύσκεψη κορυφής, κατόπιν παρότρυνσης της κυβέρνησης και μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις της Αμερικανικής πρεσβείας, απασχόλησε αποκλειστικά το ζήτημα των Ρώσων ολιγαρχών και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, καθώς και η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με πάσης φύσης ρωσικά συμφέροντα που συνδέονται με Έλληνες επιχειρηματίες ή ξένους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Κατά τις πληροφορίες, στην σύσκεψη κορυφής μεταξύ τραπεζιτών και Αρχής για το ξέπλυμα, που επιδιώχθηκε να κρατηθεί μυστική για προφανείς λόγους, μπήκε στο τραπέζι από τον κ. Βουρλιώτη το ζήτημα, που ουσιαστικά αποτελεί απαίτηση του αμερικανικού παράγοντα, να γίνουν «φύλλο και φτερό» όλες οι συναλλαγές ελληνορωσικών συμφερόντων και να καταρτιστεί λίστα με ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς που τυχόν συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες ή ακόμη και Ρώσους αξιωματούχους!

Μέχρι στιγμής πάντως επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά τη λήψη μέτρων.

Καμία δέσμευση δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές σε «έγκριτη» εφημερίδα, αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους!

Μόνο δύο τηλεφωνήματα σε Ριμπολόβλεφ και Καλτσίδη, ενώ ήδη διενεργούνται έλεγχοι αναφορικά με τη δράση Ρώσων επιχειρηματιών στον τομέα του real estate και του τουρισμού σε Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη. Επίσης αναζητούνται στοιχεία που να συνδέουν τηλεοπτικά κανάλια και ΜΜΕ γενικότερα με ξέπλυμα ρωσικού χρήματος και φιλορωσική προπαγάνδα έναντι αμοιβής!

«Τζάμπα μάγκες» με τα λεφτά των τραπεζών!

Παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια πολιτική επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων από τις συστημικές τράπεζες, προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, πολλούς και διάφορους, γνωστούς από το παρελθόν, «εκλεκτούς» και «ημέτερους»!

Είναι πλέον πασιφανές πως οι αξιότιμοι κύριοι τραπεζίτες, την ώρα που έχουν κλειστή τη στρόφιγγα παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανοίγουν τους κρουνούς των χρηματοδοτήσεων στους στενούς διαχρονικούς τους φίλους, τους διαβόητους «δημοσιοσχετίστες» που έκαναν καριέρα στηριγμένη στις πλάτες του τραπεζικού συστήματος εν μέσω ρυθμίσεων και ειδικών σχέσεων αγοράς και πώλησης περιουσιακών στοιχείων!

Το γεγονός των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων αποτελεί ένα φαινόμενο στρεβλό, που νοθεύει τον ανταγωνισμό, τους υγιείς όρους λειτουργίας της αγοράς και το οποίο προφανώς αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινούριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα αποτελείται από στενούς φίλους, ημέτερους και εκλεκτούς!

Μια νέα διαπλοκή!

Συνεχίζεται … Με ονοματεπώνυμα αυτή τη φορά…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here