Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα

0
46

Εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, άνθρωποι ηλικιωμένοι, ταξίδεψαν από την Ουκρανία με προορισμό την Ελλάδα και βρέθηκαν στον Πειραιά. Άλλοι από το Χάρκοβο και το Κίεβο, ενώ κάποιοι άλλοι από την Οδησσό προσπαθώντας να γλιτώσουν από την μανία της Ρωσίας.

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Αττική, οι δήμοι κινητοποιήθηκαν ώστε να συνδράμουν στη διεθνή αλληλεγγύη προς τους πληγέντες του πολέμου, άλλοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, άλλοι σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τους «Γιατρούς του Κόσμου» και άλλοι από μόνοι τους, μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με την ουκρανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Και οι δημότες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα με τρόπο συγκινητικό.

Συγκινούν οι ιστορίες των προσφύγων της Ουκρανίας

Ο Δήμος Πειραιά φιλοξενεί από την Τρίτη 15 Μαρτίου τους πρώτους Ουκρανούς πρόσφυγες και αυτή τη στιγμή διαμένουν σε ΚΑΠΗ του Δήμου και σε ξενοδοχείο της πόλης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν ορισμένοι από τους πρόσφυγες οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου και φιλοξενούνται στο Β1 ΚΑΠΗ στο κέντρο της πόλης. Η 33χρονη Αλεξάνδρα από την Ουκρανία μιλούσε για το ταξίδι της από το Χάρκοβο ως την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η δυόμιση ετών κορούλα της έπαιζε με τα κουκλάκια που βρίσκονται στο κρεβάτι όπου κοιμούνται.

Στο Χάρκοβο όπου υπάρχει ελληνικός σύλλογος, οι υπεύθυνοι βοήθησαν ώστε να μπορέσουν να μπουν στο πούλμαν και να έρθουν στην Ελλάδα. Η 33χρονη Αλεξάνδρα είπε: «Το ταξίδι μας κράτησε τρεις μέρες. Ο σύζυγός μου και οι γονείς μου δεν έφυγαν από την πατρίδα. Εγώ επέλεξα να φύγω για να προστατέψω το παιδί μου.»

Μαμά και κόρη έφυγαν εν μέσω βομβαρδισμών, ενώ γλαφυρή είναι η περιγραφή της 33χρονης Ουκρανής όταν αναφέρεται στη μέρα κατά την οποία έπεφταν βόμβες και με τον σύζυγό της κάλυπταν με ότι έβρισκαν τα τζάμια του σπιτιού ώστε να μην τραυματιστούν από τα θραύσματα που προξενούσε το οστικό κύμα.

Το μικρό κοριτσάκι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η μητέρα, τα δύο πρώτα βράδια στην Ελλάδα ξυπνούσε από τον φόβο της. Η Αλεξάνδρα αναφέρει πως θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της και την πατρίδα της. Της αρέσει πολύ η Ελλάδα και η κουλτούρα μας γι αυτό άλλωστε μαθαίνει και την ελληνική γλώσσα, όταν όμως σταματήσει ο πόλεμος θα ήθελε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της.

Η Ναντιέζντα Πετρόβνα 64 ετών από την Ουκρανία η οποία ήρθε από το Χάρκοβο στην Ελλάδα με τις δύο κόρες της και το τρίχρονο εγγόνι της, μιλά με δάκρυα στα μάτια για τον πόλεμο που μαίνεται στην χώρα της. Έχει αφήσει πίσω τον άντρα της και για δύο εβδομάδες όπως εξηγεί έβλεπε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου, ενώ το σπίτι της μίας της κόρης καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Ακόμη όμως και στο σπίτι της ίδιας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, η διαμονή σε αυτό είναι πολύ δύσκολη καθώς οι πτήσεις των πολεμικών αεροπλάνων είναι χαμηλές με αποτέλεσμα να τραντάζεται όλη η οικοδομή σε κάθε πέρασμα.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της, η 64χρονη Ουκρανή προσευχόταν για τον σύζυγό της και όλους τους συμπατριώτες της. «Πως γίνεται όλη η ανθρωπότητα να το βλέπει και να μην μπορεί να το σταματήσει…», αναρωτιέται. Κλείνοντας ευχήθηκε να σταματήσει γρήγορα ο πόλεμος και να επιστρέψει στην πατρίδα της και να μπορεί να κάνει βόλτα στη γειτονιά της. Όπως εξηγεί τώρα πια τίποτα δεν είναι το ίδιο εξαιτίας των βομβαρδισμών, ωστόσο όπως επισημαίνει «όλα θα τα ξαναφτιάξουμε σιγά σιγά, αρκεί να σταματήσει αυτή η αγριότητα».

Η 8χρονη Ρίτα, η 17χρονη Σοφία και η 20χρονη Λίντα είναι τρεις αδερφές από την Ουκρανία οι οποίες αποχωρίστηκαν τους γονείς τους, που αντιμετωπίζουν και οι δύο προβλήματα αναπηρίας και παραμένουν πίσω στο Χάρκοβο. Όπως εξηγούν, εκτός από τους γονείς τους αναγκάστηκαν να αποχωριστούν και τις άλλες δύο αδερφές τους οι οποίες φιλοξενούνται σε σπίτι μιας οικογένειας στη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη από τις τρεις αδελφές η Λίντα έχει σπουδάσει στην Ουκρανία δασκάλα προσχολικής ηλικίας, ενώ είναι δασκάλα χορού και στον ελληνικό σύλλογο στο Χάρκοβο αφού ο πατέρας τους είναι Έλληνας. Η Σοφία είναι μάγειρας ζαχαροπλαστικής, ενώ η μικρή Ρίτα θέλει να γίνει μοδίστρα. Περιγράφοντας τις σκηνές της αναχώρησης τους, η 20χρονη Λίντα, ανέφερε πως φοβούνταν πολύ για τη ζωή τους, μην τυχόν τις πυροβολήσουν ενώ βρίσκονταν στο πούλμαν, γιατί είχαν ακούσει για παρόμοιες ενέργειες.

Όταν ρωτήθηκαν για το πως βλέπουν το μέλλον τους, απαντούν πως αγαπάνε πολύ την Ελλάδα, όμως θα ήθελαν να τελειώσουν τις σπουδές που ξεκίνησαν στην πατρίδα τους και η μικρή να επιστρέψει στο σχολείο της . Το σημαντικότερο όμως είναι για εκείνες να ενωθούν με τους γονείς τους ή όπως χαρούμενα απάντησαν, «ή να έρθουν εκείνοι στην Ελλάδα». Είναι πολύ όμορφα στην Ελλάδα γιατί εδώ ξυπνάμε και ακούμε τα πουλιά ενώ στην πατρίδα ακούγαμε τις βόμβες».

«Είμαι πολύ περήφανη που βοηθάω αυτούς τους ανθρώπους, είμαι κι εγώ μητέρα και μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να περνάει το κάθε παιδί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αλλά και τους φόβους τους», ανέφερε η Σοφία Στεφανίδη δημοτική υπάλληλος η οποία γνωρίζει τη ρωσική διάλεκτο και βοηθάει τον κόσμο που φιλοξενείται στο Β1 ΚΑΠΗ Πειραιά. Κάθε μέρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Στεφανίδη, τη ρωτάνε με φόβο τα παιδιά εάν υπάρχει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες 24 ώρες έφτασαν στην Ελλάδα 517 Ουκρανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

517 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Συγκεκριμένα, 517 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα χθες 18 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων οι 164 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 385
Από Ευζώνους: 18
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 39
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 19.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 11.867 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.844 ανήλικοι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here